Анатолій Лінник провів робочу зустріч з лікарями Ніжинської центральної міської лікарні

04 грудня міський голова Анатолій Лінник провів робочу зустріч з завідуючими відділення Ніжинської центральної міської лікарні, в якій також взяв участь заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів влади Сергій Дзюба.

Під час зустрічі Анатолій Лінник разом з керівництвом лікарні та лікарями обговорили питання реформування вторинної ланки, початок якої планувався на 1 січня 2020 року, але був відтермінований до 1 квітня 2020 року. Після реформування лікарі будуть отримувати заробітну платню не за кількість ліжок, а за кожного пацієнта окремо. Тож гроші, як і в у первинній ланці - ходитимуть за пацієнтами. Національна служба здоров'я України зробить розрахунки по наданню медичних послуг, які буде перераховувати на медичний заклад за кожного пацієнта.

Міський голова зазначив, що процес реформування завжди складний період. За останні роки багато чого зроблено для розвитку медичної галузі міста та позитивно відмітив реформування первинної галузі, яка успішно відбулася і є однією із кращих в регіоні. Подякував лікарям за розуміння та підтримку у створенні Єдиного медичного містечка.

Безпосередньо, що стосується центральної міської лікарні: реформування вторинної ланки є більш складним ніж первинної ланки, адже ми маємо ситуацію з кваліфікованою медичною послугою, яка потребує зовсім іншого підходу до цього розподілу і функціонального спрямування. А найголовніше, що потребує значно більших витрат, адже якісна сучасна медична допомога вона пов’язана із значними фінансовими витратами: по-перше, на якісну діагностику, яка неможлива без сучасного обладнання; по-друге - це утримання і достатній рівень оплати медичних працівників, які працюють на цьому рівні.

Міський голова пояснив, що у зв’язку з реформування медичної галузі в державному бюджеті передбачено фінансування тільки на І квартал 2020 року за рахунок медичної субвенції. Відповідно міська влада як орган місцевого самоврядування дофінансовуватиме свою частину, оскільки форми всіх цих розрахунків надають можливість в повній мірі за рахунок держави фінансувати вторинну ланку.

Очільник наголосив, що міська влада відповідально відноситься до реформування і буде дофінансовувати вторинну ланку, але на сьогодні невідомо, яке навантаження ляже на місцевий бюджет. Кошти на наступний рік у міському бюджеті також будуть передбачені тільки на І квартал. «Але хочу вас запевнити, що не залишимо медичну галузь без фінансування з міського бюджету, це не призведе до скорочень та звільнень. Це призведе скоріш за все до перерозподілу навантаження. Будемо роботи все, щоб людей не залишити без роботи» - відмітив Анатолій Валерійович.

Зустріч пройшла в активному діалозі лікарів з міським головою. Завідуючі відділень озвучили проблемні питання, які виникають у роботі, в тому числі відсутність або зношення медичного обладнання. Анатолій Лінник вислухавши всі потреби лікарів запевнив, що у першому кварталі наступного року, за рекомендаціями завідуючих відділень, буде закуплене найпотрібніше медичне обладнання.

Начальник сектора взаємодії із засобами

масової інформації (прес-центр)

відділу інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю Ольга Гук

04.12.2019