Брифінг щодо призову на строкову військову службу

Відповідно до підготовки та проведення весняного призову громадян на строкову військову службу, згідно ст.15 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», Указу Президента України від 15 лютого 2018 року № 33/2018 «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2018 році» та постанови Кабінету Міністрів України № 352 «Про затвердження положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом».

04 квітня 2018 року Ніжинським об’єднаним міським військовим комісаріатом, на базі виконавчого комітету Ніжинської міської ради, проведено брифінг, в якому взяли участь: військовий комісар майор Якущенко В.М., заступник військового комісара - начальник відділення комплектування капітан Баргамін М.М., міський голова м.Ніжина Лінник А.В., голова призовної комісії Колесник С.О., начальник відділу з питань оборонної та мобілізаційної роботи, представники структурних підрозділів виконавчих органів міської ради, керівники підприємств, установ та організацій міста не залежно від форми власності та підпорядкування, представники місцевих засобів масової інформації і громадських організацій, на якому було обговорено коло питань щодо співпраці в проведенні заходів чергового весняного призову 2018 року громадян на строкову військову службу до Збройних Сил України. Зокрема, висвітлювались питання організації якісного оповіщення призовників, забезпечення їх явки до військового комісаріату для проходження медичної комісії, а також питання адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення правил військового обліку і неявку за викликом до військового комісаріату та обласного збірного пункту.

Щодо організації проведення призову на строкову військову службу весною 2018 року проінформував заступник військового комісара-начальник відділення комплектування капітан Баргамін М.М. Також було розглянуто питання щодо відповідальності призовників за порушення правил військового обов’язку, медичний огляд призовників, про те, які категорії громадян не підлягають призову, які довідки та документи для цього потрібні, соціальні гарантії для призовників та ін..

Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є конституційним обов’язком українців (ст. 65 Конституції та ч. 1 ст. 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»). Військовий обов’язок встановлюється з метою підготовки громадян України до захисту своєї держави, забезпечення особовим складом ЗСУ, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також Національної гвардії України, Державної прикордонної служби та Державної спеціальної служби транспорту, посади в яких комплектуються військовослужбовцями. Складовою частиною військового обов’язку є строкова служба в армії.

Хто підлягає призову на строкову військову службу у 2018 році?

Призовний вік в Україні в 2018 році встановлено на рівні 20-27 років. Таким чином, чоловіки цієї вікової категорії, визнані придатними до проходження строкової служби і які не мають підстав для відстрочки або звільнення від армії, зобов’язані пройти службу у лавах Збройних сил України. Нагадаємо, що раніше призову в армію підлягали юнаки віком від 18 років. Разом з тим, незважаючи на підвищення віку призовників-строковиків, молоді люди 18-19 років вправі пройти службу в армії на добровільній основі (за контрактом).

Який термін служби в українській армії?

Згідно ст. 23 ЗУ «Про військовий обов’язок и військову службу» термін служби в армії становить:

- 18 місяців – для призовників, які не мають вищої освіти;

- 12 місяців – для призовників зі ступенем спеціаліста або магістра.

Які терміни проведення призову на строкову службу в 2018 році?

Як і раніше, в 2018 році в Україні буде проведено дві хвилі призовів у армію — весняний та осінній. Терміни проведення призовної кампанії на строкову військову службу визначаються щорічно Указом Президента України. Так на 2018 рік встановлено такі дати:

- з 1 квітня по 31 травня 2018 — весняний призов до ЗСУ;

- з 1 жовтня по 30 листопада — осінній призов до ЗСУ.

Що робити, якщо принесли повістку?

Згідно з українським законодавством, призовники, які отримали повістку з військкомату зобов’язані прибути до призовної дільниці в термін, зазначений у повістці. При цьому в Законі зазначено, що неотримання повістки з будь-яких причин не є підставою для ігнорування призову. Отже, як тільки в країні оголошено про початок нового призову в армію, громадянам призовного віку дається 10 днів на явку у військовий комісаріат.

Поважними причинами неявки до військкомату можуть вважатися тільки форс-мажорні ситуації: стихійне лихо, хвороба призовника, смерть близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, дідуся, бабусі) або близького родича дружини. Будь-які інші причини є недостатньо вагомими і можуть бути прирівняні до ухилення від армії.

Хто має право на відстрочку або звільнення від служби в армії?

Законодавством України передбачено досить великий перелік громадян, які можуть отримати відстрочку від армії або взагалі не підлягають військовому призову. Так, відповідно до Закону «Про військовий обов’язок і військову службу» потрапити під відстрочку можуть:

- чоловіки, які мають двох і більше дітей або вагітну дружину студенти денних відділень ПТУ, ВНЗ і духовних семінарій призовники, які є єдиними годувальниками в сім’ї педагоги, лікарі, священнослужителі, поліцейські, резервісти і т.д.

Яка відповідальність за ухилення від призову в армію?

В Україні передбачено два види відповідальності за порушення законодавства про військову службу — адміністративна і кримінальна. Як адмін покарання за неявку у військкомат застосовуються штрафні санкції, передбачені ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення:

- штраф від 85 до 119 гривень — перше порушення;

- штраф 170-255 гривень — повторне порушення.

Кримінальна відповідальність за ухилення від призову на строкову військову службу настає за статтею 335 КК України і передбачає обмеження волі на строк до 3-х років.

За результатами брифінгу, присутні погодились, що основним завданням під час проведення чергового призову, як і раніше, є не допущення зниження якісної характеристики призовного ресурсу, який направляється для комплектування військ (сил). У ході призовної компанії, основний акцент буде зосереджено на ретельному вивченні особистих якостей призовників (їх ділові, морально-психологічні якості, стан здоров’я, фізичний розвиток, освітня і спеціальна підготовка та сімейний стан).

Військовий комісар Ніжинського

об’єднаного міського військового комісаріату

майор В.М. ЯКУЩЕНКО

05.04.2018