День цивільного захисту в ЗОШ № 1

11 квітня 2018 року для керівників всіх загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів на базі ЗОШ № 1 проводився показовий День цивільного захисту на тему: «Відпрацювання практичних дій учнів і працівників школи під час пожежі». Захід розпочався з аналізу пожеж, які були зареєстровані в Україні протягом першого кварталу 2018 року, який озвучив начальник управління освіти Крапивянський С.М. Потім керівному складу був продемонстрований навчальний фільм, створений під керівництвом дирекції школи за безпосередньої участі учнівського колективу. Фільм навчає як необхідно діяти педагогам, працівникам та учням в разі виникнення пожежі та під час проведення евакуації. Присутні на показовому занятті керівники визнали такий підхід до навчання дітей діям у надзвичайних ситуаціях дуже актуальним та таким, що відповідає вимогам діючих нормативних документів в Україні. Започаткована нова, цікава методика організації проведення Дня цивільного захисту в загальноосвітніх навчальних закладах.

В підготовці та проведенні показового Дня цивільного захисту були задіяні всі формування цивільного захисту школи, вчителі, учні, відділення пожежогасіння 16 Державної пожежно – рятувальної частини, пошуково – рятувальна команда спеціального авіаційного загону ДСНС України.

Після проведення відкритих та показових уроків по класам наступила черга відпрацювання практичних питань. По сигналу «Увага всім!» та отримання мовної інформації по об’єктовій системі оповіщення, було проведено евакуацію всіх учнів та працівників з будівлі в індивідуальних засобах захисту, відпрацьовано практично евакуацію потерпілих особовим складом рятувальної ланки та особовим складом рятувальників, які прибули за викликом на умовну пожежу. Цікаво та наглядно всім присутнім було продемонстровано порядок надання першої долікарської допомоги «потерпілим» внаслідок пожежі та гасіння пожежі первинними засобами (порошковим вогнегасником) та технікою 16 ДПРЧ. На останок учнів ознайомили з технікою пожежно – рятувальних та пошуково – рятувальних формувань ДСНС України.

Діти та дорослі отримали практичні знання та закріпили навички порядку дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій або небезпечних подій. Під час підведення підсумків практичних навчань начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій виконавчого комітету Ніжинської міської ради Чернишов Г.Г., заступник начальника управління освіти Пономаренко Н.О. та начальник навчально – консультативного пункту м. Ніжина Ярошовець В.П. звернули увагу присутніх керівників всіх загальноосвітніх шкіл та дошкільних навчальних закладів міста на необхідності відповідально та якісно організувати проведення Дня цивільного захисту (Тижня безпеки) в своїх колективах. Також було запропоновано надати навчальний фільм, який створили педагоги та учні ЗОШ №1 для перегляду всіма навчальними закладами міста Ніжина.

Відділ з питань надзвичайних ситуацій виконавчого комітету Ніжинської міської ради

12.04.2018