Дитячому зразковому ансамблю народного танцю «Квіти України» 20 років!

24 березня 2017 року в приміщенні Ніжинського міського будинку культури відбувся святковий концерт«У вихорі танцю»з нагоди 20-річчя з часу заснування дитячого зразкового ансамблю народного танцю «Квіти України» Ніжинської дитячої хореографічної школи.

Дитячий зразковий ансамбль народного танцю «Квіти України» – один із найвідоміших аматорських колективів міста Ніжина – створений у 1997 році на базі Ніжинської дитячої хореографічної школи. А вже у 2001 році колективу було присвоєно почесне звання «дитячий зразковий аматорський колектив».

Засновник, керівник та головний балетмейстер ансамблю – кандидат педагогічних наук, доцент кафедри музичної педагогіки та хореографії Ніжинського державного університету ім. М.Гоголя, викладач вищої категорії Ніжинської дитячої хореографічної школи Пархоменко Олександр Миколайович.

Балетмейстер-постановник – викладач Ніжинської дитячої хореографічної школи, випускник Ніжинської дитячої хореографічної школи 2003 року Яцина Ігор Віталійович.

Незмінний концертмейстер (1997 – 2017 рр.) – концертмейстеркафедри музичної педагогіки та хореографії Ніжинського державного університету ім. М.Гоголя, концертмейстер І категорії Ніжинської дитячої хореографічної школи Волосок Олександр Михайлович.

Творче життя дитячого зразкового ансамблю народного танцю «Квіти України» – це значний внесок у справу збереження, розвитку та широкої пропаганди хореографічного мистецтва; вагомий вклад у справу збереження духовної спадщини українського народу; колектив однодумців, які своєю наполегливою працею творять історію рідного міста та України.За роки свого існування творчий колектив став багаторазовим лауреатом міських, обласних, всеукраїнських та міжнародних фестивалів/конкурсів, активним учасником загальноміських мистецьких заходів та щорічних творчих звітів кращих аматорських колективів міста Ніжина, почесним гостем святкових концертів у Києві, Чернігові та інших містах України.

24 березня 2017 року затишна зала Ніжинського міського будинку культури зібрала тих, для кого Дитячий зразковий ансамбль народного танцю «Квіти України» став частинкою життя: учнів Ніжинської дитячої хореографічної школи та їх батьків, випускників колективу, колег-однодумців, шанувальників народної хореографії та шанувальників творчості ансамблю «Квіти України».

Прозвучали святкові фанфари… На сцені розпочалося свято народного танцю. Хореографічна сюїта «Калинова Україна» у виконанні учасників усіх вікових груп дитячого зразкового ансамблю народного танцю «Квіти України» не залишила байдужим нікого у залі: сльози на очах глядачів – одночасно і радість за дітей, і гордість за незламну Україну…

А далі «У вихорі танцю» закружляли 78 учасників дитячого зразкового ансамблю народного танцю «Квіти України» Ніжинської дитячої хореографічної школи. 17 самобутніх хореографічних композицій у їх виконанні – справжнє свято народного танцю!

Молодша група колективу порадувала глядачів хореографічною композицією «Ніжинський святковий» та латиською полькою-грою «Кізоньки». Саме молодша група зірвала й найбільший шквал овацій: під час виконання добре відомого в Ніжині хореографічного номеру «Ніжинські огірочки» на сцені разом з ними танцював найвідоміший «ніжинський огірок» Олександр Пархоменко, незмінний керівник дитячого зразкового ансамблю народного танцю «Квіти України».

Середня група колективу продемонструвала свою високу виконавську та професійну майстерність під час виконання цілого ряду хореографічних композицій: «Веселі господарочки» та «Поліські перетупи», «Сонячні забави» та естонський танець «Полька через ніжку», – велике задоволення отримали глядачі, танцюючи душею разом з артистами.

Старша група – гордість ансамблю народного танцю «Квіти України» – майбутні випускники Ніжинської дитячої хореографічної школи 2017 року. Вони вже не просто танцювали, вони проживали на сцені кожен танець. Їм уже все під силу і все до снаги: і «Циганський танець», і іспанський танець «У стилі фламенко», і узбецький танець «Андижанські полька», і закарпатський танець «Гуцулка», і український танець «Полька-гуляночка», і «Ніжинські забави», а ще запальний «Лантух шуму» та жартівливий танець «Від вулиці до вулиці».

Та що ж за свято без привітань та подарунків. Привітати Дитячий зразковий ансамбль народного танцю «Квіти України» з 20-річним ювілеєм прийшли відомі в Ніжині творчі колективи. Теплі слова привітання звучали на адресу колективу та його незмінного керівника Олександра Пархоменка. А ще багато хореографічних подарунків підготували талановиті діти та молодь міста Ніжина. Ансамбль народного танцю «Забава» Ніжинського державного університету імені М. Гоголя (керівник О.Пархоменко) подарував усім присутнім молдавську сюїту «Свято марцишор»; Зразковий хореографічний ансамбль танцю «Арабеск» (керівник О.Лисиця) – «Угорський танець»; Дитячий зразковий ансамбль бального танцю «Ритм» (керівник Г.Тимошенко) – «Танго-Голівуд»; Дитячий зразковий ансамбль бального танцю «Шанс» (керівник І.Мірошник) – хореографічну композицію «Після шопінгу»; Ансамбль сучасного класичного танцю «Гармонія» (керівник А.Ганага) – «Симфонію моря»; відомі в Ніжині «Ніжинські сеньйорити» – хореографічну композицію «Бурлеск».

На святковому концерті з нагоди святкування 20-річчя з часу заснування дитячого зразкового ансамблю народного танцю «Квіти України» Ніжинської дитячої хореографічної школи були присутні почесні та поважні гості.

Привітав колектив та його керівника Олександра Пархоменка з ювілеєм міський голова міста Ніжина Лінник А.В.У своєму вітальному слові, переповненому надзвичайно яскравими емоціями, міський голова наголосив, що Ніжинська дитяча хореографічна школа – гордість древнього міста Ніжина. В свою чергу директор Ніжинської дитячої хореографічної школи Тимошенко Г.Л. подякувала міському голові за постійну підтримку, розуміння та тісну співпрацю навчального закладу з міською владою м. Ніжина.

До святкових привітань долучився начальник управління культури і туризму Ніжинської міської ради Примаченко В.С.: він привітав колектив дитячого зразкового ансамблю народного танцю «Квіти України» з ювілеєм та вручив Почесну грамоту управління культури і туризму Ніжинської міської ради Пархоменку О.М. за багаторічну сумлінну працю.

Привітати Пархоменка О.М. прийшли колеги з Ніжинського державного університету ім. М.Гоголя: вітальну адресу від імені ректорату НДУ ім. М.Гоголя зачитала начальник соціально-гуманітарного відділу НДУ ім. М.Гоголя Скороход В.І., до її слів долучився кандидат педагогічних наук, доцент факультету культури і мистецтв НДУ ім. М.Гоголя Дворник Ю.Ф.

Батьківський комітет Ніжинської дитячої хореографічної школи на чолі з головою Базерук О.В. висловив слова вдячності за навчання та виховання своїх дітей усім наставникам ансамблю «Квіти України»: балетмейстерам Пархоменку О.М. та Яцині І.В., концертмейстерам Волоску О.М. та Пампурі М.В., а також директору Ніжинської дитячої хореографічної школи Тимошенко Г.Л. (чарівній ведучій святкового концерту).

Ну і звісно ж – привітання від випускників дитячого зразкового ансамблю народного танцю «Квіти України» минулих років, які знайшли час та приїхали до Ніжина, щоб ще раз поринути у чарівний світ народного мистецтва, привітати рідний колектив та свого наставника, друга, колегу Пархоменка О.М.

Для всіх присутніх у святковій залі феєрія танцю, що відбувалася на сцені, – це було справжнє свято, а для творчого колективу дитячого зразкового ансамблю народного танцю «Квіти України» – це був ще й екзамен, творчий звіт колективу на підтвердження почесного звання «дитячий зразковий аматорський колектив», бо в глядацькому залі цього дня була присутня експертна комісія з Чернігова: директор Чернігівського обласного методичного центру навчальних закладів культури і мистецтв Сакір С.В., методист Чернігівського обласного методичного центру навчальних закладів культури і мистецтв Лазаренко Є.Л. та голова Чернігівського обласного осередку Національної хореографічної спілки України, головний балетмейстер Чернігівського обласного навчально-методичного центру культури і мистецтв Солонець Ю.Ю, – які оцінювали роботу колективу за останні три роки.

У своєму заключному слові усі члени комісії привітали колектив та його керівників з ювілеєм, побажали подальших творчих успіхів, вручили нагороди за багаторічну сумлінну працю та одностайно підтвердили – Дитячий зразковий ансамбль народного танцю «Квіти України» гідний почесного звання «дитячий зразковий аматорський колектив»!

Останній номер святкового концерту – сюїта «Шевченкова Україна» у виконанні вихованців дитячого зразкового ансамблю народного танцю «Квіти України» Ніжинської дитячої хореографічної школи – продемонстрував усю красу та велич українського танцю.Стоячи, не стримуючи сліз, з гордістю за Україну та надією на мир усі присутні у святковій залі бурхливими оплесками вітали Дитячий зразковий ансамбль народного танцю «Квіти України» Ніжинської дитячої хореографічної школи!

Ніжинська дитяча хореографічна школа

29.03.2017