До Ніжина завітав Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь

Сьогодні, 3 лютого, до Ніжина з робочим візитом прибув Уповноважений захисту державної мови, народний депутат України VIII скликання Тарас Кремінь.

Тарас Дмитрович поспілкувався з міським головою Олександром Кодолою, радником міського голови Сергієм Охоньком та заступником міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Сергієм Смагою. Міський голова зазначив, що завтра, 04 лютого, на черговій сесії міської ради депутати розглядатимуть Програму розвитку та функціонування української мови "Сильна мова - успішна держава". Реалізація заходів даної Програми, які передбачають популяризацію української мови, культури та історичної свідомості української нації через найширший спектр культурних, наукових, науково-практичних та інформаційних заходів в закладах освіти, сприятиме розвитку та функціонуванню української мови. «Ніжин – перше місто в Україні, в якому буде прийнята така Програма щодо підтримки української мови. Це ще раз підтверджує, що наше місто – це місто патріотів», - наголосив Олександр Михайлович.

Омбудсмен у рамках свого робочого візиту відвідав Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя, картинну галерею НДУ, музей Миколи Гоголя та Ніжинську центральну міську бібліотеку. Поспілкувався з ректором НДУ Олександром Самойленком, викладачами університету, завідувачкою НЦМБ Оленою Єкименко, директором міського центру професійного розвитку педагогічних прицівників Інесою Кривенко, начальником управління культури і туризму Тетяною Басак та ніжинською вчителькою, яка стала лауреатом другого туру Всеукраїнського конкурсу "Учитель року - 2021" Світланою Шевченко. Тарас Кремінь розповів про ключові напрямки своєї діяльності, роботою, яка проводиться Секретаріатом в напрямку захисту української мови як державної, імплементації мовного законодавства, а також ознайомив з статтею 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», яка набула чинності 16 січня 2021 року.

Учасники зустрічі обговорили проблемні питання щодо освітньої реформи, розвитку української мови в нашому місті, створення необхідних інструментів для її захисту та популяризації.    

Відділ інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськістю, Катерина Симоненко

03.02.2021