Фасад ЗОШ №7 прикрасила ще одна меморіальна дошка

22 вересня 2016 року у Ніжині відбулась ще одна визначна подія, яка мала на меті «повернути додому» усіх історичних особистостей, які народились, виросли, або мали пряме відношення до нашого міста. Цього разу шану віддали Спаській Євгенії Юріївні, яка провела своє дитинство та юність у рідному Ніжині, окрім того зробивши вагомий внесок в історію та культуру українського народу. До дня Спаських читань, які стали вже традицією та мають на меті вшанування пам`яті та згадку великої історичної постаті було встановлено меморіальну дошку Спаській Євгенії Юріївні на ЗОШ № 7, яка в далекому 1910 році мала назву гімназії П.І. Кушакевича, де і навчалась видатна ніжинка.

Меморіальна дошка є тонкою роботою та гармонійно вливається в загальний фасад школи.

Почесне право відкриття меморіальної дошки надано секретарю міської ради Валерію Салогубу та онуці Євгенії Спаської – Наталії Анохіній.

До слова був запрошений перший заступник міського голови Григорій Олійник. Він зазначив, що увіковічення таких яскравих особистостей як Євгенія Спаська, є невід`ємною місією жителів міста.

До щирих слів долучився і керівник Північно-Східного регіонального відділення Центру Пам`яткознавства Національної академії наук України і Українського товариства охорони пам`яток історії та культури, радник Ніжинського міського голови Сергій Зозуля.

До слова були також запрошені ректор НДУ імені Миколи Гоголя Олександр Самойленко, директор Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського, депутат Ніжинської міської ради Геннадій Дудченко, вчитель ЗОШ № 7 Наталія Сипливець.

Присутні заслухали і автора меморіальної дошки, члена Національної спілки художників України Андрія Бібко. Він повідомив, що в дошці були втілені мотиви робіт, якими займалася Євгенія Спаська.

Окрім того, своє захоплення вшануванням її бабусі висловила і онука Євгенії Спаської Наталія Анохіна. Викладач художніх дисциплін вищої категорії Миргородського художньо-промислового коледжу імені М.В.Гоголя Полтавського національного технічного університету імені Ю.Кондратюка Олександр Шолуха подарував спадкоємиці видатної ніжинки керамічний портрет Євгенії Спаської, який стане ще однією згадкою, що видатну особистість, яку шанують і по сьогоднішній день.

Наостанок усіх бажаючих було запрошено до музею школи №7, щоб ще більше дізнатися про життя та долю відомої історичної постаті.

Відділ інформаційно-аналітичного забезпечення

та комунікацій з громадськістю

виконавчого комітету

Ніжинської міської ради

23.09.2016