"Фестиваль писанок"

Великдень – «Великий день» для єдності родини. Це час, коли рідні та друзі ходять один до одного на гостини, збираються за урочистим столом, з добрими думками після тривалого посту розговляються Великодніми стравами, діляться радістю та достатком.

У Ніжині, як ніде в іншому місті, намагаються дотримуватися, відроджувати та берегти українські традиції. І вже традиційно четвертий рік поспіль у рамках відзначення Великодня відбувається «Фестиваль Писанок» та «Великодній ярмарок». З 25 - 27 квітня по вулиці Гоголя(біля Всіхсвятської церкви) просто неба відкриють Великодню арт-майстерня, де буде презентовано авторські писанки на Великодньому дереві. Щороку Фестиваль Писанок долучає до створення великодньої атмосфери нових митців, як аматорів, так і професіоналів.

Фестиваль писанок - це проект, який єднає митців, жителів та гостей міста задля спільної мети – популяризації українського мистецтва та культури, підняття українського духу та збереження традицій!

До розпису писанок долучилися і міський голова Анатолій Лінник, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ігор Алєксєєнко, начальник управління культури і туризму Тетяна Бассак, місцеві майстри, молодь, дітлахи, представники ЗМІ які мали чудову нагоду розписати писанку та прикрасити нею «Великоднє дерево».

Приємним сюрпризом став казковий персонаж – «Великодній заєць», який завітав на захід. Великодній заєць це уявний заєць, що за звичаєм розмальовує яйця до Великодня та ховає їх у саду. Діти шукають Великодні яйця вранці у Великодню неділю.

Традиція пасхальних зайців, як і традиція розмальовування писанок йде з глибоких язичницьких часів, коли наші предки вірили у різних богів, які втілювали собою ті чи інші сили природи. А свято Пасхи в язичницькому сенсі було присвячено приходу весни, і багато різних народів ще у язичницьку епоху не змовляючись між собою святкували це велике свято.

Прикрашати "Великоднє дерево" завітали учні загальнонавчальних закладів міста, а також і вихованці ніжинського дитячого будинку-інтернату.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю

25.04.2019