Голос міських громад почуто!

Напередодні зими найбільш важливим питанням є стійке забезпечення теплопостачання в місті. Узгоджені дії Уряду і органів місцевого самоврядування відіграють тут вирішальне значення.

В червні цього року, напередодні виборів, Кабінетом Міністрів України було прийнято політичне рішення обмежити вартість 1гкал в розмірі 1400 грн. Про джерело погашення втрат від застосування економічно необгрутованих тарифів в Постанові не було сказано нічого, що означало покриття їх за кошти місцевих бюджетів або призупинення теплопостачання так, як даний тариф не покриває вартості спожитого газу і електроенергії. Законом не передбачено встановлення тарифу на теплопостачання Кабінетом Міністрів України, а його встановлює орган місцевого самоврядування. У випадку затвердження тарифу на рівні нижчого від економічно обґрунтованих органи місцевого самоврядування зобов’язані відшкодувати теплопостачальницькій організації втрати від застосування таких тарифів.

Застосування такого тарифу означало призупинення теплопостачання в м.Ніжині так як на покриття втрат потрібно 41,7 млн. грн., яких бюджет міста не міг передбачити.

Усвідомлюючи персональну відповідальність за стабільне теплопостачання, на засіданні виконавчого комітету Ніжинської міської ради 25 липня 2019 року було прийнято звернення до Уряду скасувати дану Постанову.

Прийняття цього звернення було викликано турботою про забезпечення стабільного теплопостачання в місті. Звернення Ніжинського виконавчого комітету Ніжинської міської ради не одиноке, такі звернення надходили від інших міст України, в тому числі від Асоціації міст України.

До недавнього часу Постанова була чинною, але не могла бути виконаною.

На адресу міського голови надходили скарги з обуренням жителів «чому в платіжках застосовується вартість більше 1400 грн. за 1гкал». Міська влада і виконавчий комітет безумовно підтримує встановлення нижчого тарифу, але для цього потрібно здешевити газ і знизити вартість електроенергії або компенсувати витрати з держбюджету.

15 листопада 2019 року Кабінет Міністрів України прийняв рішення «Про визначення такого, що втратила чинність постанова Кабінету Міністрів України від 26.06.2019 р. №560». В урядовому повідомленні сказано, що рішенням забезпечено стале проходження опалювального сезону та усуває загрозу відключення від газу через економічно необґрунтовані ставки тарифів. На сайті Асоціації міст України вітають таке рішення Уряду (з текстом ознайомитися можна за посиланням:https://www.auc.org.ua/novyna/uryad-pryynyav-rishennya-yake-spryyatyme-stabilnosti-prohodzhennya-opalyuvalnogo-sezonu).

18.11.2019