Епідеміологічна ситуація у ніжинській громаді. Нове обладнання міської лікарні

21 вересня відбулась щотижнева оперативна нарада під головуванням міського голови Анатолія Лінника.

Керівники медичних закладів поінформували про стан епідеміологічної ситуації.

В міській лікарні на стаціонарному лікуванні перебуває 51 пацієнт з підтвердженим діагнозом COVID-19  та 28 пацієнтів з діагнозом пневмонія (обстежені на ПЛР-тестування).

А станом на 14 вересня в лікарні перебувало 54 лабораторно підтверджених випадків COVID-19 та 47 випадків захворювань на пневмонію.

18 вересня в міську лікарню поступив пацієнт 1983 року народження вкрай важкому стані з діагнозом двобічна негоспітальна пневмонія. Лікарі  боролися за його життя, але, на жаль, цей клінічний випадок закінчився летально. ПЛР-тест на COVID-19 був негативний.

На даний час терапевтичне відділення, офтальмологічне відділення з лор-ліжками, кардіологічне та дитяче відділення мобілізовані на роботу із пацієнтами, хворими на COVID-19 та пневмонію. Наразі заклад приймає на стаціонарне лікування лише пацієнтів в екстреному та невідкладних станах.

Станом на ранок 21 вересня в режимі самоізоляції у місті перебуває 147 контактних осіб, на амбулаторному лікуванні перебуває 141 пацієнт, з них: 48 пацієнтів з клінічними проявами, 24 пацієнти з запаленням легень, 39 з контакних осіб та 1 з імуносупресією.

А станом на 14 вересня 2020 року - 133 особи, які захворіли на COVID-19. З них: 41 пацієнт – з діагнозом пневмонія, 32 особи – серед контактних осіб, та 60 осіб, у яких з’явилися клінічні прояви. В штатному режимі працює мобільна бригада. На минулому тижні мобільною бригадою підприємства проведено збір біологічних зразків для проведення 294 аналізів на ПЛР.

До Ніжинського міського пологового будинку за минулий тиждень жінок з підозрою на COVID-19 до закладу госпіталізовано не було.

Генеральний директор КНП «Ніжинської центральної міської лікарні ім. М. Галицького» Олександр Костирко поінформував, що за сприянням депутата Верховної Ради України Валерія Зуба було придбано за кошти Державного фонду регіонального розвитку сучасне обладнання для лікування суглобів - Артроскопічна стійка.

На території ніжинської громади проводяться перевірки закладів торгівлі та суб’єктів підприємницької діяльності на предмет дотримання карантинних вимог. В деяких закладах виявлені типові порушення щодо маркування, недостатньої кількості дезінфікуючих засобів, недотримання соціальної дистанції.

Перший заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Григорій Олійник надав інформацію лабораторного центру щодо епідеміологічної ситуації у місті. У період з 11.09 по 17.09 на COVID-19 захворіло  85 осіб, з них 3 дитини до 17 років. Рівень захворюваності на 10,5% нижчий ніж за минулий тиждень. Спочатку року по Ніжину  зареєстровано 463 випадки захворювання на COVID-19, з них 58 осіб медичних працівників або 12,5% , з них 37 медичних працівника з лікувально-профілактичних закладів міста. Станом на 17.09.2020 року з початку року одужало 272 особи, на стаціонарному лікуванні знаходиться 44 особи, лікується амбулаторно 147 осіб.

Станом на 17.09. встановлено медико-санітарний нагляд за  400 особами, що контактували з хворими на COVID-19. Дані особи знаходяться на самоізоляції. За тиждень за допомогою звернулося 119 осіб з діагнозом пневмонія. З них 32 особи госпіталізовані до провізорного відділення міської лікарні, 87 осіб знаходиться на амбулаторному лікуванні. Рівень захворюваності на 5, 5 % нижчий ніж на минулому тижні.

Григорій Миколайович поінформував про внесені зміни до  Постанови КМУ № 641«Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» щодо встановлення рівнів небезпеки і базових показників. Були внесені ключові зміни у п.7 та п.8.

Міський голова Анатолій Лінник зазначив, що міська влада не погоджується з встановленими обмеженнями, вони не є об’єктивними та впливають на економіку міста. Зупиняти економічну активність на території громади не вірно, потрібно знаходити інші форми боротьби з даною інфекцією. Наголосив, що рішення щодо кольору зони території приймає Державна комісія з надзвичайних ситуацій, а міська комісія ТЕБ та НС буде її виконувати.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськістю, Ольга Гук

21.09.2020