Керівники медичних закладів поінформували про стан епідеміологічної ситуації в місті

30 листопада відбулась щотижнева оперативна нарада під головуванням міського голови Олександра Кодоли.

Керівники медичних закладів поінформували про стан епідеміологічної ситуації.

Генеральний директор КНП «Ніжинська центральна міська лікарня імені Миколи Галицького» Олександр Костирко зазначив, що вцілому за тиждень відмічається значне збільшення кількості захворівших на респіраторні вірусні інфекції – 268 випадків (на 44 випадки більше, ніж за попередній тиждень).

Стосовно ситуації з захворюванням на COVID-19. На даний час в лікарні перебуває 152 пацієнта з діагнозом пневмонія, з них 103 пацієнта з ПЛР-підтвердженим діагнозом COVID-19. Практично більше ніж половина ресурсів – будівель та кадрового ресурсів міської лікарні задіяні та направлені на боротьбу з пандемією і лікуванням коронавірусу. В зв’язку з високою захворюваністю на COVID-19 серед медичних працівників з кожного відділення відбуваються постійні ротації працівників задля посилення кадрового ресурсу по даному напрямку надання медичної допомоги. Останнім часом значно збільшилась кількість хворих на коронавірус, які поступають до медичного закладу в критичному стані. Досить великий відсоток пацієнтів знаходяться на підтримуючій кисневій терапії, тож в лікарні значно збільшилися витрати по балонному кисню. Наразі лікувальний заклад переповнений: на 240 ліжках перебуває 246 пацієнтів. На минулому тижні отримано 20 кисневих концентраторів, які одразу були розподілені між відділеннями, які задіяні для лікування COVID-19.

Керівник міської лікарні надав роз’яснення щодо роботи рентген кабінету. Задля усунення значних черг рентген кабінет працює в цілодобовому режимі.

Директор КНП «Ніжинський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Оксана Калініченко зазначила, що за статистичними даними станом на 30.11.2020 р. в режимі самоізоляції по місту перебуває 437 осіб, які захворіли на COVID-19, з них: 333 пацієнтів з клінічними проявами, 139 пацієнтів з запаленням легень, 1 пацієнт з попередньо підтвердженим ІФА. Також в штатному режимі працюють мобільні бригади по забору біологічних матеріалів для проведення аналізів ПЛР. На минулому тижні бригадами був здійснений 441 виїзд. Всі пацієнти отримують кваліфіковану допомогу від сімейних лікарів, а у разі ускладненого перебігу хвороби - будуть направлені на госпіталізацію до стаціонару.

Завідуючий Ніжинського міськрайонного відділу ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України» Юрій Наріжний надав статистичні дані захворюваності на COVID-19. За минулий тиждень на коронавірус захворіло 327 осіб, з них 11 – діти до 17 років. Зазначив, що рівень захворюваності на 3,8 % нижчий, ніж за попередній тиждень. З початку року по Ніжину зареєстровано 2446 випадків захворювання на COVID-19, з них 276 осіб або 11,3 % - медичні працівники. На сьогодні одужали 1951 осіб.

Під час наради начальник управління освіти Станіслав Крапив’янський поінформував, що в місті продовжує зростати кількість хворих серед школярів і вчителів. Станом на 26 листопада у режимі дистанційного навчання працює 5 закладів загальної середньої освіти: школи № 1, № 15, № 10, гімназія № 2 та Ніжинський ліцей. У закладах дошкільної освіти у зв'язку з хворобою працівників не працювала одна група вихованців. У ДНЗ № 25 одна група перебувала на карантині з 23 по 26 листопада. На карантині перебували і три групи ДНЗ № 23 (вже сьогодні в даному садочку завершується карантин). У ДНЗ № 4 освітній процес призупинили з 25 по 30 листопада. На період карантину вихідного дня робота закладів позашкільної освіти була переведена на дистанційне навчання.

Всього у школах містанавчається 7184 дитини, у п'ятницю до шкіл прийшли 5092 дитини. На коронавірус хворіє 13 школярів, на самоізоляції 231 учень. Серед 618 вчителів у понеділок хворіло 16, а в пёятницю вже 23. Щодо технічних працівників, то стабільно кожного дня додається по 5 хворих. По ДНЗ серед педагогів теж спостерігається зростання кількості - з 6 до 8 хворих, зросла кількість людей, які перебувають на самоізоляції - від 3 до 5. 14 непедагогічних працівників садочків теж хворіють на коронавірус. Серед дітей дошкільного віку на коронавірус хворіє 1 дитина, на самоізоляції - 13.

Міський голова Олександр Кодола надав коментарі стосовно проекту постанови Кабміну про введення повного карантину: «Орієнтовно з 24 грудня по 15 січня уряд планує ввести на території України повний локдаун».

Відділ інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськості, Катерина Симоненко  

30.11.2020