LEAPs та вирішення екологічних проблем у Ніжині

О десятій годині п'ятого липня 2016 року у місті Ніжин відбулася зустріч з делегацією Регіонального екологічного центру (РЕЦ) Державного Департаменту США. На комісії був присутній перший заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Григорій Олійник та заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Сергій Дзюба. Також у заході взяли участь, координатор проекту LEAPs в Україні Зоріца Корач, національний координатор проекту в Україні Роман Харитонов, менеджер проекту LEAPs в Україні Віра Демус та представники громадськості.

Завданням заходу була організація та написання планів, які допоможуть вирішити проблеми пов'язані з екологічним станом у Ніжині. Для вирішення цих проблем було створено групи із певною спеціалізацією.

Про проблему високої енергозалежності та низької енергоефективності розповів головний інженер ТОВ "ВТД" "Техно-Т" Павло Павлов. За його даними Ніжинський район має змогу вирощувати вербу на непродуктивних для основних культур землях, що забезпечить дешевше опалення на відміну від іншого палива. Або ж проводити зачистку лісів, використовувати, як сировину, сушняк на лісосмугах. Та зазначив про необхідність врегулювати питання щодо міських відходів, які теж можуть стати джерелом отримання енергії.

Також було порушено питання якості води. Ніжин потребує очистки річки Остер та покращення якості водопровідної води. Було запропоновано кілька варіантів вирішення цієї проблеми. Однією з пропозицій була повна заміна водопроводу, але було зазначено, що цей тривалий процес займе близько сорока років.

Наступна зустріч, де буде проаналізовано виконану роботу, відбудеться на початку вересня. На даний момент від якісної підготовки проекту щодо покращення екологічної ситуації в місті залежить фінансування на його втілення. Адже чим краще зроблена аналітика, тим менше запитань і більше бажання співпраці інвесторів.

Відділ інформаційно-аналітичного

забезпечення та комунікацій

з громадськістю

виконавчого комітету

Ніжинської міської ради

06.07.2016