Набрав чинності ЗУ «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

23 листопада представник національної поліції Інна Музиченко повідомила, що 21.11.2020 року набрав чинності ЗУ «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Статтю 44-3 КУПАП (Порушення правил щодо карантину людей) доповнено частиною другою:

Перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно,

— тягне за собою накладення штрафу від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 – 255 грн.)

Справу про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст. 44-3 КУПАП розглядатимуть районні, районні у місті, міські чи міськрайонні суди (судді) (ст. 221 КУПАП)

Розгляд справи про адміністративне правопорушення за ч. 2 ст. 44-3 КУПАП віднесено до компетенції органів Національної поліції, органів Державної санітарно-епідеміологічної служби (без складання протоколу (ч.2 ст.258, ст.ст. 222, 236 КУПАП))

Зміни внесені до ст. 255 (Особи, які мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення), відповідно до яких органи внутрішніх справ, органи охорони здоров’я, органи державної санітарно-епідеміологічної служби мають право складати протоколи за ч. 1 ст. 44-3 КУПАП.

За порушення  передбачені ч.2 ст.44-3 КУпАП протоколи мають право складати посадові особи, уповноважені на те виконавчими комітетами (а у населених пунктах, де не створено виконавчих комітетів, - виконавчими органами, що виконують їх повноваження) сільських, селищних, міських рад. Розгляд зазначених адміністративних матеріалів здійснюють виконавчі комітети (виконавчих органів) сільських, селищних, міських рад(ч. 1 ст. 219КУпАП).

Відділ інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськістю, Ольга Гук

23.11.2020