Нарада з реформування вторинної ланки

26 квітня відбулася зустріч міського голови Анатолія Лінника з керівника медичних закладів щодо реорганізації в місті Ніжині вторинної ланки медицини в рамках всеукраїнської медичної реформи.

На нараді були присутні перший заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Григорій Олійник, заступник міського голови Сергій Дзюба, радник міського голови Сергій Осадчий, начальник фінансового управління виконавчого комітету Ніжинської міської ради Людмила Писаренко, головний лікар Ніжинської центральної міської лікарні ім.Миколи Галицького Олександр Костирко, головний лікар міського пологового будинку Валерій Якуба, головний лікар комунального лікувально-профілактичного закладу «Ніжинська центральна міська стоматологічна поліклініка» Віталій Ярошенко, а також головні бухгалтери медичних закладів.

Головною метою зустрічі було обговорення шляхів реорганізації і механізмів функціонування вторинної ланки медицини.

Якщо говорити про медичну реформу, то її впровадження відбувається поетапно. На першому етапі – з 1 січня 2019 року – реформа торкнеться тільки первинної ланки медичної допомоги. Тобто, для надання медичних послуг сімейними лікарями пацієнти повинні будуть підписати з ними декларації. На сьогоднішній день по місту Ніжину вже укладено 48654 декларації (69,5% від загальної кількості мешканців).

У 2019-2020 роках програма медичних гарантій поступово буде впроваджуватися на вторинному і третинному рівнях. До другого рівня належать міські і районні лікарні, третього – обласні диспансери та лікарні, де надається високоспеціалізована медична допомога.

Відповідно до передбачених змін, кошти за надані медичні послуги буде перераховувати Національна служба здоров’я України (НСЗУ). Проте, на перешкоді стоїть статус медичного закладу. Допоки він залишається держзакладом, він позбавлений права надавати комерційні послуги. Така перспектива відкриється лише перед комунальним підприємствам в обмеженому обсязі. Щоб підписати договір з НСЗУ та приєднатись до реформи, медичні заклади повинні виконати одну вимогу — змінити свій юридичний статус і перетворитись з комунального закладу на комунальне некомерційне підприємство. Такий процес має назву «автономізація лікарні».

Повністю реформа на всіх рівнях надання медичних послуг запрацює тільки в 2020 році.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю

26.04.2019