Наукові читання «Музична культура в музейному просторі», присвячені Міжнародному дню музики

28 вересня 2017 року в місті Києві на території Києво-Печерської лаври в Державному музеї театрального, музичного та кіномистецтва України вперше було проведено Наукові читання «Музична культура в музейному просторі», присвячені Міжнародному дню музики.

З вітальним словом під час урочистого відкриття заходу виступив його організатор – старший науковий співробітник Музею театрального, музичного та кіномистецтва України, член Національної спілки композиторів України Антон Олександрович Кармазін.

Учасниками Наукових читань стали представники музеїв та мистецьких закладів Києва, Сум, Рівного, Білої Церкви, Ніжина та ін. Було презентовано багато цікавих доповідей.

Колектив Ніжинської дитячої хореографічної школи гідно представили викладачі Гроздовська О.Г., Евелєкова Т.Д. та Добриня О.В., яка є завідуючою Народним музеєм українського старовинного костюму та побуту Ніжинської дитячої хореографічної школи.

Викладач Ніжинської ДХШ, керівник мистецького клубу «Ліра» Гроздовська О.Г. провела короткий екскурс музеями Ніжина, розповіла про багатющий спадок музичної культури міста, котрий залишили для нащадків музичні діячі минулого та сучасного.

Викладач Ніжинської ДХШ з предмету «Сольний спів» Евелєкова Т.Д. підготувала доповідь про Марію Заньковецьку – акторку і співачку, життя і творчість якої тісно пов’язана з Ніжином (доповідь підготована на матеріалах художнього відділу Ніжинського краєзнавчого музею ім. І.Спаського).

Завідуюча Народним музеєм українського старовинного костюму та побуту Ніжинської дитячої хореографічної школи Добриня О.В. провела відео екскурсію музеєм, який став важливою складовою у справі збереження культурної спадщини українського народу та вагомим чинником у вихованні підростаючого покоління. Виступи ніжинських педагогів-дослідників викликали чималий інтерес у науковців з різних куточків України, а колектив Ніжинської дитячої хореографічної школи розширив науково-методичний простір своєї діяльності.

Зустріч відбувалася в теплій і творчій атмосфері. Дуже приємно було побувати в колі зацікавлених, творчих та ініціативних людей, побачити їх небайдуже ставлення до просвітницької діяльності та розвитку музичної культури України в її музейному просторі, а також бажання спілкуватися і обмінюватися досвідом своєї роботи та розширювати її межі.Крім того даний науково-методичний захід став першою сходинкою до знайомства з цікавими людьми, запрошенням до налагодження творчих зв’язків та співпраці.

Викладачі: О.Г.Гроздовська, Т.Д.Евелєкова

Ніжинська дитяча хореографічна школа

02.10.2017