Ніжин відтворює минуле

05 травня 2016 року в Ніжині проводився 2-й етап дослідження ніжинських підземель.

Заглиблення у нетрі міста почалося на майданчику біля Всіхсвятської церкви.

Під час попередніх робіт було відкрито 11 приміщень у центрі міста, з яких віднайшли не тільки давні тунелі, а також молебні зали та цілі кімнати.

Організатором акції став депутат Ніжинської міської ради Булигін Михайло Миколайович. Активну участь в очищенні тунелів приймали магістранти історичного факультету Ніжинського державного університету імені М. Гоголя під керівництвом викладача Івана Кедуна.

Основною метою активістів є відтворити старовинний вигляд міста та торгові ряди, які простягалися вздовж вул. Гоголя. Реанімація старовинних підземель має не лише історичне та наукове, але і туристичне значення. Завдяки відтворенню стародавнього вигляду міста Ніжин може стати одним з найцікавіших туристичних центрів України. Збільшення туристичного потенціалу створить додаткові робочі місця та стимулюватиме розвиток підприємницької діяльності.

Наразі 80 % підземних приміщень засипані землею, тому до кінцевої мети залишається багато роботи: повне розчищення тунелів, аналізи на міцність конструкцій, визначення туристичних маршрутів та багато іншого.

Та незважаючи на невелике фінансування, активісти впевненими кроками крокують до своєї мети. Як зазначив організатор акції Михайло Булигін, вони запрошують усіх бажаючих взяти участь у реконструкції давнього міста та будуть раді будь-якій допомозі.

Відділ інформаційно-аналітичного забезпечення

та комунікацій з громадськістю

виконавчого комітету

Ніжинської міської ради

06.05.2016