Ніжинська міська рада першою в Україні ухвалила рішення «Про затвердження Програму розвитку та функціонування української мови в закладах освіти у 2021 році «Сильна мова - успішна держава»

Затвердили виконання міських цільових програм головних розпорядників, внесли зміни до бюджету Ніжинської міської територіальної громади на 2021 року

Ніжинська міська рада першою в Україні ухвалили рішення «Про затвердження Програму розвитку та функціонування української мови в закладах освіти у 2021 році «Сильна мова - успішна держава».

04 лютого відбулося чергове засідання 6 сесії Ніжинської міської ради під головуванням міського голови Олександра Кодоли. У пленарному засіданні взяли участь 34 депутати міської ради, Уповноважений захисту державної мови, народний депутат України VIII скликання Тарас Кремінь, депутати обласної ради Ірина Грозенко та Наталія Копиця, керівники управлінь та відділів.

Метою Програми є створення належних умов для розвитку і розширення сфери функціонування української мови, виховання шанобливого ставлення до неї, формування патріотизму у громадян України; створення оптимальних умов для реалізації конституційних гарантій на вільне функціонування української мови в закладах освіти, підпорядкованих Управлінню освіти Ніжинської міської ради, розширення сфери вживання державної мови, виховання любові, поваги до неї у всіх учасників освітнього процесу.

«З часу ухвалення Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” Ніжинська міськрада першою серед місцевих рад проголосувала місцеву програму розвитку та функціонування української мови. Переконаний, що відповідне рішення дасть поштовх для ухвалення відповідних програм місцевими радами усіх рівнів», - зазначив Тарас Кремінь.

Тарас Кремінь подякував міському голові Олександру Кодолі, який є одним зі співавторів мовного закону, та депутатам міськради за одноголосну підтримку Програми.

На разі, за дорученням міського голови Олександра Кодоли проводиться масштабна робота по розробці Програми розвитку та функціонування української мови в усіх сферах життєдіяльності Ніжинської громади.

Боротьба за мову – це боротьба за національні інтереси!  

Відділ інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськістю, Ольга Гук

05.02.2021