Ніжинська міська рада ухвалила бюджет 2021 року

24 грудня відбулось чергове пленарне засідання Ніжинської міської ради. Одне з головних питань порядку денного – затвердження бюджету Ніжинської міської територіальної громади на 2021 рік.

Слід відзначити, що четверта сесія стала рекордною, адже депутати менш як за три години розглянули 81 проект рішення.

Про проект бюджету Ніжинської міської територіальної громади на 2021 рік поінформував міський голова Олександр Кодола. «Проект бюджету сформований з урахуванням виконання бюджету поточного року, прийнятих Верховною Радою змін до Бюджетного та Податкового кодексів та Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік».  

 

В результаті обговорення і прийняття цих законодавчих актів позитивно для органів місцевого самоврядування вирішені важливі бюджетні питання, які відстоювала Асоціація міст України і місцеві органи влади, а саме збережено зарахування до місцевих бюджетів частини (13,44%) акцизного податку на пальне та не допущено звільнення від сплати земельного податку окремих суб’єктів господарювання, зокрема АТ «Укрзалізниця».

 

Втрати бюджету лише по цим двом позиціям могли б скласти у наступному році 84,8 млн. грн., або 22% від обсягу власних надходжень.

 

Загальний обсяг бюджету 2021 року визначений в обсязі 536,0 млн. грн.

 

Власних доходів громада планує отримати 386,6 млн. грн. В порівнянні з уточненим планом 2020 року вони збільшені на 22,5 млн. грн. або на 6% і на 65,0 млн. грн. або на 20% порівнюючи з початковим планом.

 

З державного бюджету  доведені  базова дотація в сумі 14,7 млн. грн. та освітня субвенція 124,1 млн. грн. 

 

Хоча освітня субвенція збільшена в порівнянні з минулим роком на 26,3 млн.грн., але фактично на виплату заробітної плати педпрацівникам необхідно 137,0 млн. грн. Щоб забезпечити ці виплати в повному обсязі, з місцевого бюджету необхідно буде виділити на дофінансування делегованих державою повноважень 12,9 млн. грн.

 

Бюджет збалансований в межах планових доходів. Однак, дефіцит коштів в порівнянні з потребою, наданою головними розпорядниками (882,0 млн. грн.), складає 60%. На протязі року цей дефіцит буде  зменшений. За рахунок розподілу вільних залишків коштів та перевиконання доходів будуть направлятись кошти на найбільш нагальні та важливі потреби.

 

67% фінансового ресурсу (352,4 млн. грн.) планується направити на утримання бюджетної сфери, що на 30,0 млн. грн. більше в порівнянні з розподілом 2020 року. Загальна потреба забезпечена на 81%.

 

За рахунок цих коштів виплата заробітної плати, оплата продуктів харчування заплановані в обсязі 80% від потреби, оплата енергоносіїв та медикаментів – в повному обсязі.

 

Заплановано фінансування  68 - ми міських цільових програм  в сумі  59,3 млн. грн.;  видатків з благоустрою, поточного ремонту та утримання доріг в сумі  39,3 млн. грн. 

         

 Важливим напрямком власних повноважень, що забезпечує розвиток території, є бюджет розвитку. На 2021 рік він визначений в обсязі 57,1 млн. грн.

 

 В його межах заплановані видатки на продовження реконструкції центральної частини міста – вул. Шевченка з площею І. Франка (11,2 млн. грн.), вул. Гоголя (11,0 млн. грн.), вул.. Гребінки (2,9 млн грн.), скверів Б.Хмельницького та М.Гоголя (8,5 млн. грн.), співфінансування реконструкції приймального відділення міської лікарні (4,4 млн. грн.),» - зазначив міський голова Олександр Кодола.

Окрім бюджетних питань на пленарному засіданні розглянули проекти рішень, які стосувались оренди нерухомого комунального майна, земельні та майнові проекти рішень, внесення змін до Статуту комунальних підприємств, затвердження регламенту ЦНАП та ряд інших.

Олександр Кодола висловив особливу подяку за роботу фінансовому управлінню, депутатським комісіям та депутатам. Олександр Михайлович зазначив, що для підготовки бюджетної сесії була проведена титанічна робота та докладено максимум зусиль.


Відділ інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськістю, Лілія Ломакіна 

 

24.12.2020