Нові умови призначення директорів шкіл, програма кредитування «Енергозбереження», аргументи створення «муніципальної поліції»…

Відбулося засідання постійної комісії міської ради з питань регламенту, депутатської діяльності та етики, законності, правопорядку, антикорупційної політики, свободи слова та зв’язків з громадськістю за участі міського голови Анатолія Лінника, секретаря міської ради Валерія Салогуба, заступника міського голови Ігоря Алєксєнка, керуючого справами виконавчого комітету Сергія Колесника.

Головуючим засідання Олегом Щербаком був поданий на розгляд комісії наступний порядок денний:

1. Проект рішення «Про зміну статусу приміщення.

2. Проект рішення «Про дострокове припинення повноважень депутата Ніжинської міської ради Чернігівської області УІІ скликання Малюги Ю.О.

3. Проект рішення «Про затвердження списку народних засідателів Ніжинського міськрайонного суду Чернігівської області.

4. Проект рішення «Про погодження інвестиційної програми КП «Ніжинське управління водопровідно-каналізаційного господарства на 2017 рік»

5. Проект рішення «Про затвердження порядку призначення на посаду керівників загальноосвітніх навчальних закладів комунальної форми власності»

6. Проект рішення «Про надання згоди комунальному підприємству «Виробниче управління комунального господарства» на придбання паливно-мастильних матеріалів».

7. Проект рішення «Про прийняття до комунальної власності територіальної громади м. Ніжина газопроводу по вул. Березанській».

8. Проект рішення «Про прийняття до комунальної аласності територіальної громади міста Ніжина без додаткових умов 24-квартирного житлового будинку , що знаходиться за адресою: вул. Коцюбинського, 5 в м. Ніжині»

9. Проект рішення «Про надання дозволу на списання з балансу багатоквартирного житлового будинку №116 по вул. Прилуцька в м. Ніжині Чернігівської області».

10. Проект рішення «Про передачу інших необоротних матеріальних активів Центру соціальної реабілітації дітей–інвалідів Ніжинської міської ради Чернігівської області»

11. Проект рішення «Про затвердження технічної документації із землеустрою та надання у приватну власність, затвердження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок».

12. Проект рішення «Про надання дозволу на виготовлення проектів землеустрою щодо відведення земельної ділянки, надання дозволу на виготовлення технічної документації із землеустрою, припинення права користування на умовах оренди».

13. Проект рішення «Про поновлення договорів оренди земельних ділянок, внесення змін в рішення міської ради, надання дозволів на виготовлення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, затвердження проектів землеустрою та технічної документації, припинення права користування земельними ділянками, надання земельних ділянок суб’єктам господарювання фізичним особам».

14. Проект рішення «Про поновлення договорів оренди земельних ділянок, внесення змін в рішення міської ради, надання дозволів на виготовлення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, затвердження проектів землеустрою та технічної документації, припинення права користування земельними ділянками, надання земельних ділянок юридичним особам».

15. Проект рішення «Про продаж земельних ділянок несільськогосподарського призначення власникам об’єктів нерухомого майна, розміщеного на цих ділянках».

16. Проект рішення «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки».

17. Розгляд питання щодо співпраці м. Ніжина з НЕФКО в рамках кредитної програми «Енергозбереження».

18. Розгляд питання щодо створення комунального підприємства «Муніципальна поліція».

19. Розгляд звернення п/п Ільчук В.І. щодо поновлення договору оренди земельної ділянки по вул. Гоголя,19.

Зупинимося більш детально на деяких з них.

Згідно проекту рішення «Про затвердження порядку призначення на посаду керівників загальноосвітніх навчальних закладів комунальної форми власності», призначення директорів загальноосвітніх навчальних закладів здійснюватиметься за результатами конкурсного відбору, що проводитиметься відповідно до затвердженого порядку, шляхом укладання контракту. Підставою для проведення конкурсного відбору може бути:

- утворення нового навчального закладу;

- наявність вакантної посади керівника навчального закладу;

-прийняття рішення щодо припинення (розірвання) трудового договору (контракту) з керівником загальноосвітнього навчального закладу.

Для проведення конкурсного відбору управління освіти утворює конкурсну комісію, до складу якої включатимуться представники: управління освіти Ніжинської міської ради, педагогічного колективу, виконавчого комітету Ніжинської міської ради, громадського об’єднання батьків учнів навчального закладу. До участі у роботі комісії з правом дорадчого голосу можуть бути залучені представники інших громадських об’єднань та експерти у сфері загальної середньої освіти. Кількісний та якісний склад комісії затверджується наказом управління освіти міської ради.

Конкурсний відбір полягає у:

1) поданні претендентом документів, що підтверджують відповідність кваліфікаційним вимогам;

2) поданні претендентом мотиваційного листа і перспективного плану розвитку навчального закладу та проведенні ним публічної відкритої презентації;

3) вивченні конкурсною комісією поданих документів, мотивованого листа і перспективного плану розвитку навчального закладу.

Начальник відділу інвестиційної діяльності та розвитку інфраструктури Денис Ворона доповів членам комісії про ініціативу співпраці з Північною екологічною фінансовою корпорацією (НЕФКО) в рамках програми кредитування «Енергозбереження».

У рамках програми кредитування «Енергозбереження» місто має намір впровадити повний комплекс енергозберігаючих заходів в Ніжинській гімназії № 3 та частково у ДНЗ №16, що включає в себе обов’язкове підвищення термічного опору огороджувальних конструкцій та приведення їх до відповідних діючих нормативів, модернізація інженерних систем (системи теплопостачання, опалення, вентиляції, гарячого водопостачання, системи освітлення тощо), а також, за можливістю, застосування альтернативних джерел енергії.

Реалізація енергоефективних заходів з термосанації дозволить зменшити споживання паливно-енергетичних ресурсів більше ніж на 50%.

Умови кредитування наступні:

Кредитор: Північна екологічна фінансова корпорація ( НЕФКО)

Позичальник: муніципалітети чи муніципальні підприємства.

Вимоги до проектів: виконання енергозберігаючих заходів на об’єктах соціальної сфери, модернізація вуличного освітлення.

Розмір кредиту: до 400 тис. євро. в національній валюті. НЕФКО може профінансувати до 90% інвестиційної вартості проекту.

Термін окупності: до 5 років. Розраховується як відношення загальної суми проекту до розрахункової величини річного економічного ефекту.

Відсоткова ставка: 3% річних. Комісійні та інші збори відсутні.

Графік сплати кредиту: щоквартально рівними частинами через 6 місяців після завершення проекту.

Ще одним питанням загальноміського значення, яке піднімалося членами комісії, зокрема головою комісії Олегом Щербаком та заступником міського голови Сергієм Дзюбою, було - створення комунального підприємства «Муніципальна поліція». Це питання піднімається членами регламентної комісії не вперше. На попередніх засіданнях вже обговорювались аргументи створення такого підприємства у місті та обсяг можливих його повноважень.

Нагадаємо, що ідею створення муніципальної поліції піднімали ще депутати шостого скликання, зокрема постійна депутатська комісія з питань транспорту, зв’язку та охорони навколишнього середовища, де голова комісії, Анатолій Божко, наводив приклади успішної реалізації такого проекту у місті Прилуки та Вінниця.

На сьогодні, така практика успішно реалізована ще у місті Львові, Одесі, Житомирі, Рівному, Дніпрі, Луцьку. Не так давно, до цього списку приєднався і Чернігів, де 30 листопада 2016 року тринадцята чергова сесія Чернігівської міської ради підтримала створення нового комунального підприємства у місті «Муніципальна поліція».Пріоритетними завданнями нової структури стала боротьба з такими порушеннями, як торгівля у не відведених до цього місцях та незаконним розміщенням зовнішньої реклами. До компетенції мунціпалів входить і врегулювання інших неправомірних ситуацій, що стосуються благоустрою міста: зупинення самовільних робіт, які порушують стан благоустрою, контроль за виконанням планових аварійних робіт, встановлення захисних огорож у зв'язку з будівництвом, здійснення технагляду за благоустроєм і ремонтом об'єктів, виявлення фактів самовільного зайняття земельних ділянок тощо. Крім того, передбачається взаємодія комунального підприємства з іншими правоохоронними органами з метою підвищення рівня правопорядку в Чернігові. Штат налічує 22 особи, серед яких 16 безпосередньо патрулюють місто.

Після обговорення членами комісії аргументів на недоліків створення подібного комунального підприємства в умовах нашого міста, - було вирішено рекомендувати першому заступнику міського голови Григорію Олійнику підготувати фінансове обґрунтування доцільності та суспільної необхідності створення комунального підприємства «Муніципальна комісія» у місті Ніжин.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю

виконавчого комітету Ніжинської міської ради

23.01.2017