Всеукраїнський Різдвяний фестиваль «Велика коляда»

З 7 по 22 січня 2017 року у Львові у величному храмі Пресвятої Євхаристії (Домініканський собор) відбувся XVIII Всеукраїнський Різдвяний фестиваль «Велика коляда». Ця мистецька акція має на меті поглиблення, пізнання та популяризацію різдвяних традицій усіх куточків України. Цьогорічний фестиваль заохочував учасників до виконання колядок, щедрівок, віншувань та інших різдвяних творів Закарпаття.

У 2017 році до програми фестивалю були включені виступи понад 60 хорових та вокальних колективів – дитячих, церковних, навчальних закладів, аматорських, професійних з різних регіонів нашої країни. У фестивалі також взяли участь хори з Мінська (Бєларусь). Традиційно серед учасників – лауреати Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів та фестивалів в Україні та за її кордоном. Протягом двох тижнів у стінах величного собору звучали паралітургійні піснеспіви: різдвяні гімни й колядки, щедрівки, концертні твори духовної тематики найвідоміших українських композиторів. Кожного дня фестиваль, що став вже традиційним, збирав у Домініканському соборі культурну еліту, віруючих і гостей міста.

Вже п’ятий рік поспіль на Всеукраїнському фестивалі «Велика Коляда» Чернігівщину представляє Академічний хор Ніжинського училища культури і мистецтв імені Марії Заньковецької – лауреат Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів та фестивалів, учасник міських, обласних та Всеукраїнських мистецьких акцій. Керівники хору – кандидат мистецтвознавства, доцент Любов Дорохіна та викладач 1 категорії Ірина Могильна.

Хор училища представив яскраву програму з Різдвяних піснеспівів, серед яких 3 обов’язкові твори. Опанування різностильовим репертуаром, пошук нових виконавських можливостей дозволило колективу яскраво виступити у концертній програмі фестивалю. Натхнення ніжинським виконавцям надавали бурхливі оплески слухачів, традиційна гостинність та щира турбота організаторів фестивалю, яка допомагала й підтримувала юних митців під час концертного виступу.

Після концерту чимало гарних відгуків почув колектив та його керівники від відвідувачів концерту та організаторів фестивалю. Приємне враження було і від зовнішнього вигляду хору. Нові сценічні костюми надали виступу яскравого забарвлення та колориту. Керівники фестивалю відзначили хорову майстерність юних ніжинців запрошенням взяти участь у «Великий Коляді» і наступного року.

Участь студентів у фестивалях і конкурсах – це значний стимул для творчого зростання колективу, важлива патріотична місія, під час здійснення якої молоді виконавці пропагують українське хорове мистецтво.

Кандидат мистецтвознавства, доцент Л.О. Дорохіна

24.01.2017