Засідання постійної комісії міської ради з питань фінансів та бюджету

Відбулося засідання постійної комісії міської ради з питань соціально-економічного розвитку міста, підприємницької діяльності, дерегуляції, фінансів та бюджету.

На засіданні комісії були присутні міський голова Анатолій Лінник, перший заступник міського голови Григорій Олійник, заступники міського голови: Сергій Дзюба, Сергій Осадчий, Ігор Алєксєєнко, депутати обласної ради Наталія Копиця та Сергій Охонько.

На початку засідання начальник відділу інвестиційної діяльності та розвитку інфраструктури Денис Ворона доповів членам комісії про ініціативу співпраці з Північною екологічною фінансовою корпорацією (НЕФКО) в рамках програми кредитування «Енергозбереження». У рамках програми кредитування «Енергозбереження» місто має намір впровадити повний комплекс енергозберігаючих заходів в Ніжинській гімназії № 3 та частково у ДНЗ №16, що включає в себе обов’язкове підвищення термічного опору огороджувальних конструкцій та приведення їх до відповідних діючих нормативів, модернізація інженерних систем.

Фінансове управління подало на розгляд членів комісії проект рішення «Про внесення змін до рішення Ніжинської міської ради 6 скликання від 08 липня 2015 року №6-69/2015 «Про затвердження місцевих податків»». Проект рішення має на меті приведення діючого рішення до норм Податкового кодексу України із врахуванням змін внесених Законом України від 20 грудня 2016 року №1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році», Законом України від 21 грудня 2016 року №1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» та внесення змін в окремі положення у зв’язку із збільшенням у 2017 році розміру мінімальної заробітної плати до 3 200 гривень, зокрема, зменшення у 2 рази фіксованих ставок місцевих податків, які мають прив’язку до розміру мінімальної заробітної плати, що дозволить уникнути додаткового навантаження на платників податків та забезпечить збалансування міського бюджету.

Ключовою темою засідання став лист голови МО Профспілки Володимира Сорокіна щодо підвищення посадових окладів педагогічних працівників закладів освіти. З цього питання виступив міський голова Анатолій Лінник, заступник міського голови Ігор Алєксєєнко, начальник управління освіти Станіслав Крапив'янський, депутати міської ради та представники закладів освіти.

Начальник фінансового управління Людмила Писаренко повідомила, що дефіцит бюджету управління освіти становить 26 млн грн. Погодження листа голови МО Профспілки Володимира Сорокіна та виділення додаткових коштів на виплату заробітних плат із 1-го січня по 1-ше вересня збільшить дефіцит бюджету ще на 12,5 млн грн.

У своєму виступі Анатолій Валерійович Лінник закликав депутатів приймати рішення із врахуванням джерела надходження необхідних коштів та бути максимально відповідальними при цьому: «Якщо ми говоримо, що нам потрібно додатково 10 млн грн., - треба знати звідки їх брати. Збільшення надходжень бюджету за минулий рік становить 9,6%, - цього замало, щоб ми могли розраховувати на власні сили. Місто витрачає в три рази більше чим заробляє.»

Після всіх обговорень члени комісії рекомендували розгляд цього питання на чергове пленарне засідання міської ради та доручили управлінню освіти разом із профспілками та профільним заступником міського голови підготувати проект оптимізації дитячих та позашкільних закладів освіти.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій із громадськістю

виконавчого комітету

Ніжинської міської ради

24.01.2017