Обговорення проекту програми заходів із запобігання корупційним правопорушенням у Ніжинській міській ОТГ

Одним із актуальних питань сьогодення в державній службі, чи службі в органах місцевого самоврядування є питання запобігання корупції. Основними шляхами на стадії розвитку ОТГ, якраз і передує першочерговість втілення в даний процес, антикорупційної політики. Проведення антикорупційних заходів суттєво впливає на реалізацію запланованих заходів, а саме на вирішення стратегічних програм, планів соціального розвитку та інших.

24 жовтня керівник неприбуткової громадської організації «Чернігівський Центр Прав Людини» Олександр Підгорний та політичний експерт Юрій Паперний обговорили з представниками органів місцевого самоврядування проект програми заходів із запобігання корупційним правопорушенням у Ніжинській міській об’єднаній територіальній громаді.

Під час обговорення учасники відзначили, що дана програма являє собою перелік заходів і діяльності, яка передбачена в різних законодавчих актах для органів місцевого самоврядування (законів «Про доступ до публічної інформації», «Про запобігання корупції», «Про публічні закупівлі», «Про службу в органах місцевого самоврядування» та інших). Документ допоможе систематизувати обов’язки, визначити систему виконавців, терміни, упорядкувати моніторинг виконання та оцінку ефективності. Органи влади зможуть передбачити додаткові заходи, які сприяють досягненню прозорості та відкритості роботи,, залучення громадськості.

Прийняття програм заходів із запобігання корупційним правопорушенням стало хорошою практикою для об’єднаних громад. Напрацьовані чимало позитивних практик (наприклад, порядок інформування депутатів та працівників про потребу декларування доходів, надання консультацій працівникам як діяти в тій чи іншій ситуації, коли існують ризики правопорушень та інші).

Законодавство щодо запобігання та протидії корупції складається з: Закону України «Про запобігання корупції», Закону України «Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві», Закону України «Про доступ до публічної інформації», низки установ та розпоряджень Кабінету Міністрів України, а також рішень Національного агентства з питань запобігання корупції.

На рівні місцевого самоврядування приймаються Антикорупційні програми (стратегії) місцевої громади. Наявність такої програми – важлива складова протидії всіх форм корупції, в якій важливо передбачити дієві антикорупційні комунікації на місцевому рівні.

Начальник сектора інформаційно-аналітичної роботи

відділу інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю Катерина Симоненко

23.10.2019