Охорона повітряних ліній електропередач під час пожежонебезпечного періоду

З настанням пожежонебезпечного періоду почастішали аварійні вимкнення високовольтних повітряних ліній електропередач (ПЛ) напругою 110-330 кВ. Причиною є порушення Правил охорони електричних мереж жителями, землевласниками та іншими суб'єктами господарської діяльності.
Згідно з Правилами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України № 1455 від 27.12.2022, та Законом України «Про землі енергетики», в охоронних зонах ПЛ забороняється:
Будувати житлові та громадські будинки, влаштовувати звалища
Складати добрива, корм, дрова та інші матеріали
Розпалювати вогнища
Розташовувати автозаправні станції та інші сховища паливно-мастильних матеріалів
Накидати сторонні предмети на об'єкти електромереж, підійматися на опори ПЛ
Саджати дерева та багаторічні насадження, окрім плантацій новорічних ялинок
Влаштовувати спортивні майданчики, стадіони, ринки та зупинки громадського транспорту
Запускати спортивні моделі літальних апаратів та повітряних зміїв
Зупиняти всі види транспорту (крім залізничного) в охоронних зонах ПЛ-330 кВ
Виконувати роботи із застосуванням ударних механізмів, скидати вантажі понад 5 тон, скидати їдкі речовини, паливно-мастильні матеріали у охоронних зонах підземних кабельних ліній електропередач
Місцеві органи влади та Національна поліція зобов'язані сприяти збереженню електричних мереж та запобіганню аваріям.
З метою запобігання аваріям, просимо інформувати фізичних та юридичних осіб про важливість дотримання Правил охорони електричних мереж.
У разі виявлення провислих або обірваних дротів, а також фактів розкрадання металевих опор, терміново повідомте чергового диспетчера за телефоном (0542)640267. Контактний телефон у м. Чернігів: 0-462-669-045 (Московко Ігор Михайлович).
Детальніше про вимоги Закону України «Про землі енергетики і правовий режим спеціальних зон енергетичних об'єктів» та «Правила охорони електричних мереж» можна дізнатись на сайті НЕК «Укренерго» ua.energy.
19.07.2024