Операція «утилізація», або врятування екології Ніжина

Життя людини постійно перебуває в русі, власне як і науково-технічний прогрес. Величезна кількість сучасних винаходів потребує автономних джерел енергії - акумулятори та батарейки. Але рано чи пізно кожна батарейка виходить з придатності і її потрібно викидати. Мало хто знає наскільки сильний ефект від цих маленьких штучок на навколишнє середовище та здоров'я людини. Батарейка - автономне джерело електроенергії для живлення пристроїв. Елементи живлення можуть бути різних розмірів і типів. При цьому вони також можуть бути одноразовими і елементами, що перезаряджаються.

Чи помічали ви що на кожній батарейці, яку ви тримаєте у себе вдома, є позначка, що зображує перекреслений контейнер? Більшість з нас ніколи не звертали на це уваги. Але, виявляється, такі елементи живлення ні в якому разі не можна викидати до сміттєвих баків. Це – категорично забороняється.

Відомо, що одна пальчикова батарейка забруднює 20 кв.м. ґрунту та 400 літрів води!. Тож, якщо ви протягом року викидаєте у сміттєвий бак 10 батарейок (від пульта, іграшок, годинника), цього буде достатньо, аби забруднити та зробити непридатними для використання 4 000 літрів води, 200 кв.м. ґрунту (в лісі, це територія 20 дерев, 20 кротів, 10 їжаків, кількох десятків тисяч дощових черв'яків).

Чим же шкідливі метали, які містяться в батарейках?

Свинець — викликає нервові розлади, важкі захворювання мозку, вражає нирки та печінку, кісткові тканини.

Кадмій – накопичується в нирках, кістках, щитовидній залозі. Є канцерогеном, тобто провокує онкологічні захворювання. Вражає роботу кожного органу.

Ртуть – впливає на мозок, нирки, печінку, нервову систему. Викликає погіршення зору, слуху, захворювання дихальних шляхів, порушення опорно-рухової системи.

Луги – пропалюють шкіру і слизові оболонки.

Відомо, що всі ці отруйні елементи, разом з їжею та водою потрапляють до нашого столу (в наш час це відбувається обов'язково), і навіть у незначній кількості можуть викликати репродуктивні, онкологічні, та інші серйозні захворювання.

За статистикою в Україну щороку завозять близько 300 000 000 батарейок, а це означає, що на сміттєзвалища викидають тисячі тонн відпрацьованих елементів живлення. Отже, обсяги шкідливих речовин, які потрапляють у повітря, воду та ґрунт, можна лише уявити.

На даний момент у Ніжині вже зібрано близько півтони батарейок. КП "ВУКГ" спеціально на контейнерних майданчиках ставить окремо ємність для батарейок та запровадили роздільний збір такого сміття . Постійно нашими працівниками ведеться збір та транспортування таких відходів на територію нашого комунального підприємства. Спільно з громадською організацією "Планета добра", відпрацьовані батарейки передаються для правильної та якісної утилізації до спеціальних пунктів прийому використаних батарейок.

сьогодні КП "ВУКГ" передало для утилізації майже 12 кілограм таких шкідливих відходів! Для порівняння - 1 батарейка класу АА важить 14-18 грам. На кілограм виходить приблизно 75 батарейок.

Ми закликаємо, не забувайте, що чистота та здоров'я нашого міста залежить від кожного з нас. А тому давайте виважено поставимося до питання збереження та захисту природних ресурсів, збережемо красу нашого спільного дому і для майбутнього — наших дітей та внуків.

КП "ВУКГ"

31.05.2016