Педагоги Ніжина зустрілись на освітянській конференції

Сьогодні, 28 серпня, на подвір’ї гімназії № 2 відбулась освітянська конференція. У роботі заходу взяли участь керівники закладів освіти міста, педагоги, представники управління освіти. Цього дня керівники навчальних закладів говорили про досягнення та проблеми, ділились своїм досвідом та окреслювали плани на майбутнє.

З вітальним словом звернувся до освітян Ніжина міський голова Анатолій Лінник. «Дорогі освітяни! Я вдячний Вам за Вашу працю. Сил та витримки Вам. Усі разом спільними зусиллями будемо долати труднощі. Цьогоріч ми зустрічаємося у новому форматі. Та, не дивлячись на нові виклики, випробування, хочу зазначити: освіта була, є і буде для мене – як міського голови і як батька – однією із пріоритетних галузей міста», - наголосив Анатолій Лінник.

 У своєму зверненні міський голова зазначив, що кожного року збільшується фінансування освіти, тому що і влада, і депутати хочуть, аби діти нашої ОТГ навчалися у нових сучасних і комфортних умовах.

«Ми продовжуємо реконструкцію, ремонти. Можливо у масштабах менших, чим це у столиці. Але це значні кошти для нашої Ніжинської ОТГ. Що змінилося у нас за останні  роки?

Однією із нагальних проблем для міста було перенаповнення груп у закладах дошкільної освіти. Відкрито два дошкільні підрозділи на базі НВК №16 «Престиж» та гімназії №14. Це дало можливість забезпечити дітей місцями в дошкільних закладах. Вихованців Кунашівського дошкільного закладу перевели до дошкільного підрозділу Ніжинської гімназії №14.  Реконструкція приміщень ЗОШ І ст. №8 з метою відкриття закладу дошкільної освіти (дитячий садок) №8 «Кручайлик»  ведеться у рамках президентської програми «Велике будівництво» за кошти міського бюджету. Заклад розрахований на дві групи.

У галузі освіти впроваджуються проєкти, у т.ч. і міжнародні», - окреслив Анатолій Валерійович.

Нині закінчується реалізація проєкту щодо комплексної термомодернізації Ніжинської загальноосвітньої школи I-III ст. №10 (для цього Ніжин уклав контракт з «Північною екологічною Фінансовою Корпорацією (НЕФКО)). Проєктом охоплюється комплекс заходів по енергозбереженню і зменшенню викидів парникових газів.  За попередніми розрахунками, економія енерговитрат зможе досягти 40 % після закінчення усіх будівельних робіт по об'єкту.

У рамках проєкту “Усунення бар’єрів для сприяння інвестиціям в енергоефективність громадських будівель в малих та середніх містах України шляхом застосування механізму ЕСКО»   в Ніжинській міській ОТГ було підписано перші 5 енергосервісних договорів (ЗОШ №1, ЗОШ №9 (головний корпус), ЗОШ №9 (ФОК), гімназія №3, НВК №16 «Престиж»). Два договори з п’яти - з поглибленим партнерством, що означає проведення заходів з енергозбереження як інвесторами так і міською владою та ПРООН.

«Щорічно на порядок збільшуються кошти на освітню галузь. При розподілі бюджету міста на освіту витрачається 63%. У 2019 році Управлінням освіти використано коштів у сумі 209,1 млн. грн., що в порівнянні з 2015 роком (98,8 млн. грн.)   більше, ніж у 2 рази. Тільки за І півріччя 2020 р. використано 128,7 млн. грн., що в порівнянні з минулим роком за відповідний період 119,5 млн. грн.( збільшення на 7,7%).

Покращилася ситуація щодо проведення поточних ремонтів, зміцнення матеріально-технічної бази закладів освіти. Так, у 2015 році використано коштів 372,9 тис. грн. а вже у І півріччі 2020 р. – 6074,4 тис. грн., у 16 разів!», - запевнив Анатолій Валерійович.

Вартість утримання 1 учня зростає щороку:  

2015 рік     - 9280 грн.

2016 рік     - 10145 грн. + 9,3% до попереднього

2017 рік     - 15515 грн. + 52,9% до попереднього

2018 рік     - 18147 грн. + 16,9% до попереднього

2019 рік     - 19456 грн. + 7,2% до попереднього.

 Збільшенню фінансування сприяла спільна робота влади, депутатського корпусу, Управління освіти, керівників закладів та батьківської громадськості з вирішення питань. Як результат, нині триває оптимізація закладів загальної середньої освіти. Зменшили ступеневість шляхом перейменування і стали гімназіями 4 заклади: № 2, 5, 6 і № 14. Але повністю самостійною відповідно до Закону України «Про повну загальну середню освіту» з 01 січня цього року стала гімназія № 2.

Розуміння директорами необхідності змін дало можливість підвищити середню наповнюваність у класах до 26,6. А це збільшення фінансування за рахунок освітньої субвенції у 2020 році у порівнянні з 2019 роком на 7,6 млн. грн.     

У квітні депутати міської ради після детального вивчення прийняли рішення щодо передачі трьох спортивних шкіл у підпорядкування відділу фізкультури і спорту. Тому прохання і завдання до директорів, Управління освіти і відділу фізкультури та спорту: знайти шляхи вирішення проблемних питань. Адже головне завдання – зміни повинні йти на користь дітям.  Не допущена затримка у виплаті відпускних та заробітної плати.

«Освіта Ніжина – це освіта рівних можливостей, у т.ч. і для дітей з особливими освітніми проблемами. Приділяється значна увага покращенню умов Інклюзивно-ресурсного центру. Цього року в інклюзивних класах будуть навчатися 24 учні (мережа розширюється: 10 закладів – 16 класів); ДНЗ № 21 «Калинонька» працюватимуть 2 інклюзивні групи – 6 дітей. За три роки змінилася Нова Українська школа. Мабуть тому, що у закладах міста створені сучасні умови для освітнього процесу, у закладах  дошкільної освіти виховується 21 дитина, батьки яких не зареєстровані у місті, у закладах загальної середньої освіти – 129 учнів із 21 населеного пункту. Завдяки вашій праці та професіоналізму, ніжинські школярі мають  достойні   результати в учнівських олімпіадах, в конкурсах захисту науково-дослідницьких робіт, а також у відбірковому турі Програми обміну майбутніх лідерів. У цьому році Кошова Анастасія, випускниця ліцею, отримала 200 балів на ЗНО з української мови та літератури. І це теж показник, чому ніжинські учні ціняться в інших закладах. Як приклад: Мицик Сергій та Ігнатенко Олексій, які перейшли на навчання у столичні заклади, отримали  теж по 200 балів з двох предметів ( фізика та математика). Одна із основних умов – це прозорість та відкритість», - поінформував Анатолій Лінник.

Міський голова Анатолій Лінник і секретар міської ради Валерій Салогуб вручили Подяки та Почесні Грамоти кращим працівникам освіти та побажали міцного здоров'я, щастя, прагнень до нових звершень та натхнення.

У ході роботи конференції освітяни спілкувались із міським головою Анатолієм Лінником і заступником міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ігорем Алєксєєнком. Керівники освітніх закладів, перш за все, цікавились питаннями, які найбільше турбують батьківські і педагогічні колективи їхніх навчальних закладів. А саме: про можливість термомодернізації шкіл, облаштуванні багатофункціональних майданчиків, облаштуванні актової зали, можливості оздоровлення дітей влітку в літніх таборах. Анатолій Лінник надав вичерпні відповіді та запевнив, що всі перераховані питання є важливими та пріоритетними.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськістю,

Лілія Ломакіна         

 

28.08.2020