Перевірили заклади побутового та торгівельного обслуговування

13 травня, на третій день послаблень карантинних обмежень, міською робочою групою з контролю дотримання карантинних вимог було проведено рейд-перевірку виконання тимчасових рекомендацій Головного Державного санітарного лікаря України В.Ляшка щодо організації протиепідемічних заходів закладами (зокрема торговельного та побутового обслуговування), діяльність яких стала дозволеною відповідно до постанови КМУ №343 від 4 травня 2020 року та рішення міської комісії з ТЕБ та НС.

Скориставшись послабленням карантинних обмежень, відкрилися практично всі торговельні заклади, перукарні, салони краси, заклади побутового обслуговування населення ( швейні майстерні та майстерні по ремонту взуття), а от УВАЖНО ВИВЧИТИ ВИМОГИ РЕКОМЕНДАЦІЙ ГОЛОВНОГО ДЕРЖАВНОГО САНІТАРНОГО ЛІКАРЯ УКРАЇНИ щодо організації своєї в першу чергу БЕЗПЕЧНОЇ діяльності спромоглися далеко не всі.

Так, в центрі міста були виявлені: перукарня , в якій перукарі дозволяють собі перебувати без масок та рукавичок, заклади, які , відкрившись, не закупили антисептиків. Є магазини, де у продавців були відсутні і маски, і рукавички, і антисептики. А відкрилися вони тому, що просто поряд теж відкрилися такі ж магазини ( і не важливо, що там ГОТУВАЛИСЯ до роботи і максимально виконали умови), допускається порушення соціальної відстані між людьми в 1,5-2 метри, в закладах відсутні прилади для проведення температурного скринінгу, що свідчить про відсутність контролю керівників (власників) за станом захворюваності працівників. Не завжди належно організовуються місце для обробки рук антисептиками.

Були у комісії зауваження і до організації роботи по проведенню дезінфекції контактних поверхонь та вологому прибиранню закладів. Не належно організовано на сьогодні і роботу відкритих майданчиків у закладах громадського харчування.

Членами робочої групи проведені профілактичні бесіди з керівниками , працівниками закладів , з відвідувачами щодо необхідності безумовного та неухильного дотримання встановлених карантинних обмежень, постанов Головного державного санітарного лікаря України №№16-20 від 09 травня 2020 року та роз’яснено, що в разі ігнорування цих вимог та обмежень відповідальні особи будуть притягнені до адміністративної та кримінальної відповідальності відповідно до чинного законодавства, а у разі допущення фактів поширення хвороби на території Ніжинської громади в результаті неналежного здійснення господарської діяльності окремими суб’єктами господарювання, органи місцевого самоврядування будуть вимушені повертатися до прийняття рішення щодо посилення карантинних заходів та заборони будь-яких з дозволених нині видів діяльності.

Відділ з благоустрою, роботи з органамит

самоорганізації населення та взаємодії з

правоохоронними органами, Наталія Бойко

14.05.2020