Першочергові дії при ДТП

ДТП продовжуються, так 25.04.2016 року в результаті дорожньо-транспортної пригоди під Черніговом в напрямку с. Товстоліс загинули 5 осіб, одного госпіталізовано. Тому хотіли б звернути Вашу увагу на першочергові дії при дорожньо-транспортній пригоді.

Для тих хто став свідком чи учасником ДТП ні за яких обставин не можна залишати потерпілого без допомоги. Перед тим як витягти потерпілого з автомобіля необхідно бути особливо обережним, усвідомити яким чином Ви будете це робити, тому що у людини можуть бути переломи, пошкодження хребта. Також може бути відразу кілька травм. Заздалегідь треба підготувати тверду поверхню, на яку ви будите витягувати людину з машини. Це може бути і проста дошка, і вийняте заднє сидіння з іншого автомобіля.

Якщо ноги потерпілого затиснуті так, що він відчуває лише біль (чи зовсім нічого не відчуває), якщо є підозри на серйозні переломи (особливо хребта) – треба дочекатись лікарів, надавши домедичну допомогу: зупинити кровотечу, дати знеболюючі. Якщо є можливість і уміння (знання) зафіксуйте переломи, хоча б прив’язавши ременем ногу до ноги, чи руку до тулуба. Ось тепер згадується, чому правила дорожнього руху прописують водіям мати в машині медичну аптечку для надання першої допомоги.

Витягши з машини людину, треба відразу перевернути її на бік, чи на живіт (цього не треба робити, якщо не має пульсу) та очистити рот серветкою (якщо він чимось заповнений). Піднімати голову і підкладати щось під неї – не можна. Без крайньої потреби самотужки без лікарів також не варто переносити травмовану людину з місця події. Коли все можливе для порятунку постраждалих на місці події зроблено, а "швидку допомогу" викликати не можна або ясно, що вона прибуде пізно, потрібно подбати про доставку потерпілих до найближчої лікувальної установи.

Від своєчасно та правильно наданої домедичної допомоги залежить не лише успіх подальшого лікування, а інколи й життя людини. Саме тому так важливо, щоб кожна людина вміла правильно і в найкоротший строк надати першу невідкладну медичну допомогу тим, хто її потребує.

Будьте обережні на вулицях і бережіть себе.

Дмитро Мірошник, Тетяна Моргун

Навчально-методичний центр цивільного захисту

та безпеки життєдіяльності Чернігівської області

26.05.2016