Підписання чергового Меморандуму про міжнародну співпрацю

1 серпня у малій залі виконавчого комітету Ніжинської міської ради міський голова Анатолій Лінник та керівник проекту ПРООН Сергій Варга підписали МЕМОРАНДУМ ПРО ПАРТНЕРСТВО між Ніжинською міською радою, Чернігівської області та Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй в рамках проекту “Усунення бар’єрів для сприяння інвестиціям в енергоефективність громадських будівель в малих та середніх містах України шляхом застосування механізму ЕСКО.” В робочій зустрічі також взяли участь радник голови Держенергоефективності Олексій Корчміт, секретар міської ради Валерій Салогуб, перший заступник міського голови Григорій Олійник, заступник міського голови Сергій Дзюба, відділ інвестиційної діяльності та розвитку інфраструктури, ЗМІ.

На початку зустрічі Анатолій Валерійович зазначив, що влада і депутатський корпус Ніжинської міської ради висловлюють спільну позицію щодо необхідністі підвищення енергоефективності бюджетної сфери,, та сприяння інвестиціям в підвищення тепломодернізації міста з використанням ЕСКО механізму. ЄС/ПРООН та Ніжинська міська рада ставлять за мету реалізацію принципів сталого розвитку та зміцнення партнерства в цілях соціально-економічного розвитку населених пунктів та покращення умов життя населення шляхом впровадження передових енергоефективних технологій та удосконалення механізму ЕСКО.

На даний час Ніжинська міська рада та ПРООН (Партнери) дійшли згоди щодо бажання та готовності співпрацювати в рамках Проекту задля: просування цілей, задач і концепції проекту ПРООН «Усунення бар’єрів для сприяння інвестиціям в енергоефективність громадських будівель в малих та середніх містах України шляхом застосування механізму ЕСКО» до потенційних бенефіціарів проекту; виступати партнерами і співпрацювати для реалізації проектної діяльності у місті Ніжині.

Секретар міської ради Валерій Салогуб також висловив подяку організаторам проекту за те, що вони звернули увагу на громаду міста Ніжина. Депутатський корпус зі свого боку з розумінням ставиться до нових проектів та всіляко підтримує розвиток міста.

До переговорів також долучився і керівник проекту ПРООН Сергій Варга, який зауважив, що за сприяння депутата Верховної ради України Олександра Кодоли місто Ніжин приймає участь у проекті ЄС/ПРООН. Співпраця з містом є досить тривала та плодотвірна. Це одне з небагатьох міст в Україні, яке активно співпрацює з проектом щодо енергоефективності та шукає нові шляхи покращення комунального нерухомого майна та житла громадян. Сьогодні Ніжин уклав меморандум та готується до підписання плану дій з реалізації пілотного ЕСКО проекту за новою для країни моделлю, яку ми назвали "поглиблене партнерство" її суть - в поєднанні внесків як ЕСКО інвестора, так і власника будівлі - громади міста. Приємно зазначити, що місто має чітку позицію – готовність та бажання до змін.

Радник голови Держенергоефективності Олексій Корчміт також додав що місто Ніжин – одне з перших міст, яке погодило перспективний план енергоефективності. Відбувається глибока модернізація установ та закладів. Влада приймає активну участь у реалізації запропонованих заходів.

Підвідши підсумки зустрічі, учасники спільного проекиу перейшли до підписання самого Меморандуму про партнерство між Ніжинською міською радою Чернігівської області та Програмою розвитку Організації Об’єднаних Наційв рамках проекту “Усунення бар’єрів для сприяння інвестиціям в енергоефективність громадських будівель в малих та середніх містах України шляхом застосування механізму ЕСКО.”

Відділ інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю

01.08.2018