«Практики місцевої демократії» - наука, досвід, плани на майбутнє

16-17 листопада проходила Міжнародна науково-практична конференція «ЄВРОПЕЙСЬКА ІНТЕГРАЦІЯ: історичний досвід та політичні перспективи». Організаторами конференції був Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя та виконавчий комітет Ніжинської міської ради.

17-го листопада в рамках конференції, у великому залі виконавчого комітету відбувся круглий стіл на тему «Практики місцевої демократії». Окрім представників влади, міського голови Анатолія Лінника, секретаря міської ради Валерія Салогуба, заступників міського голови Сергія Дзюби та Ігоря Алєксєєнко, у заході взяли участь такі почесні гості, як професор публічної політики та політичної аналітики Національної академії державного управління при Президентові України, Народний депутат України ІІІ –го скликання, Олександр Пухкал; кандитат політичних наук, доцент кафедри публічної політики та політичної аналітики Національної академії державного управління при Президентові України Ігор Рейтерович, кандидат політичних наук викладач Інституту політології Педагогічного університету в Кракові Радослав Маженський, докторант Інституту політолії Педагогічного університету в Кракові Матеуш Камьонкі. Серед представників студентів, магістрантів та аспірантів також були із Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Тернопільського національного педагогічного університету імені В. Гнатюка, Глухівського національного педагогічного університету ім. О. Довженка, Національного університету «Острозька академія», Національного технічного університету «Харківський політехнічний університет», Інституту української археографії та джерелознавства імені М. С. Грушевського НАН України, Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля, Київського університету імені Бориса Грінченка, Київського міжнародного університету, Педагогічного університету в Кракові.

Модераторами заходу виступала начальник відділу інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськістю Віталіна Пальоха та Матеуш Камьонкі.

Міський голова Анатолій Лінник у своєму виступі «Інноваційне врядування у роботі органів місцевого самоврядування» прикладно продемонстрував усім присутнім, які, на сьогоднішній день, Ніжин має досягнення саме по впровадженню інноваційних підходів до управління та врядування. Особливий акцент було зроблено на функціонуючому порталі «Відкритий бюджет»: «Події 2013-2014 року показали на скільки важливо владі бути максимально відкритими для громадськості, з максимально прозорими процедурами формування та використання коштів бюджету. Зазначу, що місто Ніжин й так входить у сімку найпрозоріших та найдемократичніших міст України, і всі бюджетні процеси до цього часу також максимально висвітлювались. Та ми поставили перед собою ще одну мету, щоб увесь рух бюджетних коштів був зрозумілим для простого пересічного громадянина без спеціальної бухгалтерської чи фінансової освіти. І завдяки порталу «Відкритий бюджет» ми досягли поставленої мети: кожен може бачити доходи та витрати на стільки розгорнуто, на скільки це дозволить бюджетний класифікатор, - до копійки включно».

Олександр Пухкал виступив із доповіддю «Децентралізація та деконцентрація влади: проблеми та перспективи». Питання досить актуальне на сьогоднішній день, тому викликало жваве обговорення та ряд зустрічних питань.

Ігор Рейтерович розкрив специфіку реалізації механізмів публічного лобіювання в Україні. Тема неоднозначна та дискусивна, тому Ігор Вячеславович охарактеризував нормативно-правову базу, навів приклади зарубіжного досвіду та окреслив перспективи подальшого розвитку поняття «лобі» в публічному управлінні.

Підводячи підсумки заходу Анатолій Валерійович Лінник, ще раз подякував шановним гостям та учасникам конференції за активну участь у круглому столі та підкреслив важливість подальшої співпраці владних та наукових осередків: «Говорять, що період змін – є дуже важким. Це так. Але в цей час ми можемо змінювати ситуацію так, як ми хочемо, - і це добре. Та лише спільними зусиллями ми можемо досягнути успіхів. Головне, - щоб ми бачили спільну мету і кожного дня робили по кроку їй на зустріч».

Відділ інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю

17.11.2017