Народні таланти нашого міста

Наш край уславив Україну і світ багатьма видатними іменами у різних галузях науки, культури, мистецтва.

До всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва бібліотекарі бібліотеки-філії №2 Ніжинської міської ЦБС провели День бібліографії «Багатий умільцями ніжинський край» для учнів 8,9,10 кл. ЗОШ №2.

Завідуюча бібліотекою-філією №2 Ніна Іванівна Івасенко розповіла учням про різні види українського народного мистецтва.

Старшокласники мали змогу познайомитися з місцевим народним майстром – різблярем, членом майстрів Національної спілки майстрів народного мистецтва України, членом Чернігівського обласного відділення Спілки майстрів декоративного – прикладного мистецтва, учасником Міжнародних, Всеукраїнських конкурсів, Ярмарків – Святним Сергієм Олексійовичем.

Майстер не тільки розповів про те, які форми та орнаменти народного різьблення він використовує, а й представив широкому загалу колекцію своїх творчих робіт і книг, в яких опубліковано про його вироби.

Цікавою для учнів була виставка робіт їх ровесниці, студентки 3 курсу Комунального вищого навчального закладу «Ніжинський коледж культури і мистецтв імені Марії Заньковецької», Катерини Русланівни Кот.

Катя представила роботи в різних техніках: батик, квілінг, вишивка крестом та бісером. В позаурочний час студентка відвідує гурток « Декоративно – прикладне мистецтво» (викладач Юлія Володимирівна Хоменко).

Бібліотекар філії №2 Ольга Володимирівна Гавриленко та завідуюча бібліотекою ЗОШ №2 Світлана Іванівна Копайло підготували та презентували виставку, де поряд з книгами по мистецтву були представлені вироби народних умільців: рушники, предмети побуту посуд, вироби з солоного тіста та лози, писанки.

Свято добігало кінця, а учні і вчителі не хотіли розходитись, бо могли потримати в своїх руках і погратися удовими качечками, деркачами, візочками, вітрячками та відчути звуки народних шумових інструментів.

Захід вдався, адже ми пробудили інтерес до мистецтва, і може хтось захоче оволодіти хоч одним із його видів. Бо шлях до прекрасного – поруч.

Завідуюча бібліотекою-філією №2

Івасенко Ніна Іванівна

20.11.2017