Прийнято повторне звернення до органів центральної влади України з вимогою заборонити діяльність УПЦ

18 квітня, сесією Ніжинської міської ради разом із представниками громадськості, було прийнято повторне звернення до органів центральної влади України з вимогою заборонити діяльність УПЦ на території України.

Нагадаємо 7 грудня 2022 року депутатами Ніжинської міської ради було підтримано звернення до Президента України Володимира Зеленського, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів щодо заборони в Україні російської православної церкви, її структурних підрозділів, зокрема, УПЦ і залежних від неї організацій.

18 квітня депутати Ніжинської міської ради прийняли чергове звернення до Президента України, Верховної ради України, Кабінету Міністрів України та Конституційного суду України, щодо заборони в Україні російської православної церкви, її структурних підрозділів, зокрема УПЦ МП і залежних від неї організацій.

Цим зверненням, прийнятим у грудні на сесії міської ради, ми вимагали від Конституційного Суду України ухвалення рішення про внесення зміни до ст. 12 ЗУ «Про свободу совісті та релігійні організації» щодо назви релігійних організацій, що входять до структури релігійної організації, керівний центр якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України.
Від Верховної Ради України вимагали ухвалення Закону, яким російська православна церква, її підрозділи та залежні організації будуть заборонені в Україні.

Від Президента України та Кабінету Міністрів, посадових осіб виконавчої влади всіх рівнів вимагали забезпечити неухильне виконання українського законодавства щодо заборони російської церкви, її підрозділів та залежних організацій, а також сприяння волевиявленню українських православних щодо об’єднання у автокефальній помісній Православній церкві України.

На дане звернення отримали лист від Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, в якому надана наступна відповідь: відповідно до ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

В Ніжинській міській раді погоджуються, що російська православна церква у тісній співпраці з державною владою держави-агресора, відіграла значну роль у формуванні та поширенні ідеології «русского міра».

Натомість станом на сьогодні діяльність російської православної церкви на території України не заборонена на законодавчому рівні, а окремі релігійні організації в Україні зберігають канонічне підпорядкування РПЦ.

З огляду на це, місцева влада ініціювала повторне звернення до керівництва країни щодо заборони УПЦ МП на території України.
19.04.2023