Про надання житлових субсидій з травня 2020 року

Про призначення субсидій на новий період.

Закінчився опалювальний сезон 2019-2020 років, а разом з ним і термін надання громадянам раніше призначених субсидій.

Проте, керуючись Порядком призначення житлових субсидій (постанова КМУ від 21.10.1995р. №848) та рішенням уряду щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) (постанова Кабінету Міністрів України від 25.03.2020р. №247) управління соціального захисту населення в травні цього року визначило право та розрахувало субсидію на наступний період (травень 2020р. - квітень 2021р.) громадянам, які одержували її (хоча б протягом одного місяця) протягом минулого опалювального сезону, крім:

· осіб, які мають прострочену понад 3 місяці заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг, що перевищує 340 грн.;

· осіб, які протягом минулого періоду отримання субсидії здійснили придбання нового (з дати випуску якого минуло менше 5 років) транспортного засобу, крім мопеда і причепа, або набули право власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб, інші товари довгострокового вжитку або здійснили їх купівлю на суму, що перевищує 50 тисяч гривень;

· осіб, які не повернули надміру виплачену житлову субсидію.

За результатами проведеного розрахунку

- призначено житлову субсидію - 4540 домогосподарствам,

- непризначено житлову субсидію - 3682 домогосподарствам (розмір субсидії має нульове або від’ємне значення). З жовтня 2020 року, після розрахунку субсидії на опалювальний сезон, субсидія цим домогосподарствам буде перерахована та збільшена в зв’язку зі збільшенням витрат на оплату житлово-комунальних послуг (оплата опалення).

- відмовлено в призначенні житлової субсидії – 523 домогосподарствам з таких причин: через наявність боргу по оплаті за житлово-комунальні послуги; відсутність доходів у другому півріччі 2019 року (період, за який враховувались доходи) у працездатних осіб, які входять до складу домогосподарства, або їх нарахований середньомісячний сукупний дохід менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати; відсутність інформації про сплату єдиного соціального внеску.

Про результати розрахунку субсидії громадянам направлені смс-повідомлення.

Окремо слід зупинитись на питанні відмови в призначенні субсидії із-за наявної заборгованості. Законодавством надана громадянам можливість у цьому випадку виправити ситуацію. Так, якщо вони протягом двох місяців з дня отримання повідомлення про відмову (до 22 липня) сплатять борги, або укладуть договір реструктуризації, або оскаржать заборгованість у суді, і звернуться до управління за субсидією, підтвердивши вжиті заходи документами, субсидія їм буде призначена з початку періоду – з травня.

Звертаємо Вашу увагу, що при наявності боргу, субсидія призначається в безготівковій формі.

Щодо розмірів житлових субсидій.

Розмір субсидії залежить від двох чинників: від розміру плати за житлово-комунальні послуги та розміру обов’язкового відсотку платежу.

Розмір обов’язкового відсотка платежу залежить від доходів осіб, які належать до членів домогосподарства, та членів їх сімей.

Розмір плати за житлово-комунальні послуги, в свою чергу, залежить від соціальних нормативів використання житлово-комунальних послуг та їх вартості.

Для розрахунку житлової субсидії середньомісячний сукупний дохід осіб враховується:

· за 3 і 4 квартали попереднього календарного року – у разі, коли житлова субсидія призначається з початку неопалювального сезону;

· за 1 і 2 квартали поточного календарного року – у разі, коли житлова субсидія призначається з початку опалювального сезону.

З огляду на зазначене, з початком опалювального сезону – в жовтні – всім одержувачам субсидій вона буде перерахована в зв’язку зі збільшенням вартості житлово-комунальних послуг (додадуться витрати на опалення або на постачання теплової енергії) та з врахуванням доходів нового періоду.

Про право на субсидію громадян, які втратили роботу в період карантину.

Громадянам, які втратили роботу в період карантинувідповідно до пункту 1 частини першої статті 40 Кодексу законів про працю України (за скороченням штатної чисельності), і зареєструвалися в службі зайнятостіяк безробітні, житлова субсидія призначається на підставі заяви про призначення житлової субсидії та інформації центру зайнятості про їх перебування на обліку. При цьому, до розрахункусубсидії враховуватиметься розмір призначеної допомоги по безробіттю без урахування сум отриманої у період, за який беруться доходи, зарплати.

Чи потрібно звертатись до управління за продовженням субсидій після закінчення карантину?

Після закінчення карантину особисто звертатись до управління соціального захисту населення не потрібно.

Щодо звернень громадян за субсидією, то такі звернення у разі потреби (звернення за субсидією вперше або в зв’язку з необхідністю повідомити управління про зміни, які впливають на розмір та право отримувати житлову субсидію), вони можуть направити на адресу управління поштою або в електронній формі через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики з накладенням кваліфікованого електронного підпису.

Адреса управління соціального захисту населення Ніжинської міської ради для відправлення заяв та декларацій поштою: 16600, м. Ніжин, вул. Гоголя, буд. 6 (тел.7-18-12, 2-32-06, 098-348-50-56).

Вкотре звертаємо увагу на те, що чинним законодавством передбачено, що громадянин, якому призначено житлову субсидію, зобов’язаний протягом 30 календарних днів повідомити управління про

· зміну складу зареєстрованих (наприклад: у зв’язку з народженням чи смертю особи) у житловому приміщенні (будинку) членів домогосподарства, навіть за умови призначення житлової субсидії за рішенням комісії на фактично проживаючих осіб;

· зміну соціального статусу членів домогосподарства (наприклад: був школярем - став студентом, був працюючим - став безробітним або пенсіонером);

· зміни у складі сім’ї члена домогосподарства, навіть за умови призначення житлової субсидії за рішенням комісії на фактично проживаючих осіб;

· зміну переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання (наприклад: про встановлення засобів обліку (двозонних) на електропостачання, газової колонки, опломбування гарячого водопостачання);

· зміну переліку витрат на управління багатоквартирним будинком;

· зміну управителя, виконавця комунальних послуг, створення об’єднання (наприклад: житлові послуги сплачувались до КП «СЄЗ», а потім до новоствореного ОСББ);

Також необхідно повідомляти про придбання (набуття) транспортного засобу, що підлягає державній реєстрації і з дати випуску якого минуло менше п’яти років (крім мопеда та причепа), про придбання або набуття права власності в інший спосіб на житлове приміщення, транспортний засіб, земельну ділянку, якщо вартість цього майна перевищує 50 тисяч гривень (вартість набутого майна відображається у документах, що підтверджують право власності на майно. Якщо ж вартісна оцінка майна не проводилась, то цей факт не впливає на право домогосподарства на призначення житлової субсидії).

У разі зміни складу зареєстрованих (фактично проживаючих) у житловому приміщенні (будинку) осіб, складу сім’ї члена домогосподарства, переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх наданняподаються нові заява та декларація.

Положенням про порядок призначення житлових субсидій визначено, що якщо громадянин не повідомив про зазначені обставини протягом 30 календарних днів з дня їх виникнення, то у разі їх виявлення, надання раніше призначеної житлової субсидії припиняється, а сума надміру перерахованої (виплаченої) житлової субсидії повертається громадянином до державного бюджету.

При цьому житлову субсидію в подальшому може бути призначено лише за рішенням комісії за умови повернення ним надміру перерахованої (виплаченої) житлової субсидії.

Управління соціального захистунаселення Ніжинської міської ради

19.06.2020