Програма житлових субсидій діє


В місті розпочався опалювальний сезон. Відповідно плата за житлово-комунальні послуги збільшиться. З метою попередження або для розв’язання проблеми збільшення заборгованості з оплати комунальних послуг рекомендуємо громадянам скористатися програмою житлових субсидій, яка діє в Україні вже понад 20 років та є головним механізмом забезпечення соціального захисту населення при оплаті житлово-комунальних послуг.

Житлова субсидія є безповоротною адресною державною соціальною допомогою мешканцям домогосподарств, що проживають в житлових приміщеннях (будинках) і не можуть самотужки платити за житлово-комунальні послуги, оплачувати витрати на управління багатоквартирним будинком.

Положенням про порядок призначення житлових субсидій (далі - Положення), затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995р. №848 (у редакції постанови від 14.08.2019р. №807 із змінами), визначено умови призначення та порядок надання громадянам житлової субсидії на оплату житлово-комунальних послуг.

Як вже інформувало управління соціального захисту населення, в травні цього року не було визначено право та не розраховано субсидію на наступний період (травень 2020р. - квітень 2021р.) громадянам, які, отримуючи житлову субсидію протягом минулого опалювального сезону,

  •  мали прострочену понад 3 місяці заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг, що перевищує 340 грн.;
  •  протягом минулого періоду отримання субсидії здійснили придбання нового (з дати випуску якого минуло менше 5 років) транспортного засобу, крім мопеда і причепа, або набули право власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб, інші товари довгострокового вжитку або здійснили їх купівлю на суму, що перевищує 50 тисяч гривень;
  •  не повернули надміру виплачену житлову субсидію.
  •  не мали доходів у другому півріччі 2019 року (період, за який враховувались доходи) у працездатних осіб, які входять до складу домогосподарства, або їх нарахований середньомісячний сукупний дохід менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати; відсутня інформація про сплату єдиного соціального внеску

На той час виявилось 523 таких домогосподарств, яким про результати розрахунку субсидії були направлені смс-повідомлення.

 З початком опалювального періоду 2020/2021 років таким громадянам рекомендуємо звернутися за призначенням житлової субсидії та повторно визначити своє право на отримання житлової субсидії. До речі, з жовтня 2020 року змінюється і період, за який враховуються доходи - для призначення житлової субсидії з жовтня 2020 року будуть враховуватися доходи за перше півріччя 2020 року.

Щодо наявності заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, то існує механізм реструктуризації заборгованості споживачів з оплати житлово-комунальних послуг на підставі укладеного договору з надавачами цих послуг. Порядок та умови укладення зазначених договорів визначені розпорядчими нормативно-правовими актами надавачів цих послуг.

Разом з тим, за наявності заборгованості житлову субсидію може бути призначено за рішенням комісії з призначення житлових субсидій на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства та / або додаткових документів, з урахуванням обставин, що склалися.

Нагадуємо громадянам, які втратили роботу в період карантину відповідно до пункту 1 частини першої статті 40 Кодексу законів про працю України (за скороченням штатної чисельності), і зареєструвалися в службі зайнятості як безробітні, що житлова субсидія призначається на підставі заяви про призначення житлової субсидії та інформації центру зайнятості про їх перебування на обліку. При цьому, до розрахунку субсидії враховуватиметься розмір призначеної допомоги по безробіттю без урахуванняотриманої  у період, за який беруться доходи, зарплати.

Щодо звернень громадян за субсидією, то такі звернення у разі потреби (звернення за субсидією вперше або в зв’язку з необхідністю повідомити управління про зміни, які впливають на розмір та право отримувати житлову субсидію), вони можуть направити поштою або в електронній формі через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики з накладенням кваліфікованого електронного підпису.

          Адреса управління соціального захисту населення Ніжинської міської ради для відправлення заяв та декларацій поштою: 16600, м. Ніжин, вул. Гоголя, буд. 6 (тел. 7-18-12, 2-32-06, 098-348-50-56).

 

Управління соціального захисту населення

Ніжинської міської ради

26.10.2020