Різноманіття Ніжина – його сила й окраса

Ніжин шанує і зберігає культуру усіх етнічних спільнот, які живуть у місті, адже кожна з них додає свої барви до його яскравої палітри. Саме поєднання багатьох національних спільнот стало унікальною особливістю Ніжина і приваблює до нього охочих поринути в цю неповторну атмосферу.

Найважливіше у цьому питанні – це люди, яскраві представники національних меншин, які знайшли свою нішу в житті Ніжина. Завзяті, ініціативні, вони є палкими патріотами України і разом з тим пам’ятають своє історичне коріння.

Черговим підтвердженням гармонійної поліетнічності нашого міста стала зустріч за круглим столом з теми «Візії національних спільнот у сучасному українському суспільстві на прикладі інформаційно-просвітницької діяльності в Ніжинській територіальній громаді», проведена за підтримки Офісу Ради Європи, ГО «ЕкоАртПлатформа» і управління культури Ніжинської міської ради.

Коло зацікавлених поспілкуватися з питань, що стосуються нацспільнот у нашому місті, було досить обширним. Крім активних представників грецької, польської, єврейської, вірменської, азербайджанської та ассирійської спільнот, до нього долучилися заступник міського голови Сергій Смага, науковці, працівники виконавчого комітету, які працюють у цьому напрямі.        

Зустріч була цікавою і плідною. Розповіді про національні особливості своїх меншин, спогади про важкі часи облоги Ніжина, коли всі мешканці міста об’єдналися проти ворога, обговорення сучасних викликів і  подальших кроків – ці й багато інших питань викликали жваве обговорення. 

 

Перегляд відеоконтенту «Ми – українці», цікава інформація про міста-побратими Ніжина, які крокують поряд із нами у боротьбі з ворогом, результати соціологічного дослідження «Стереотипи щодо національних меншин у громаді», розповідь про історію національних спільнот нашого міста – кожен з присутніх отримав масу унікальної і корисної інформації.

Продовженням заходу стала екскурсія туристичним маршрутом «Історичними місцями національних спільнот Ніжина», яка змусила по-іншому подивитися на роль етнічних спільнот у розвитку міста.    

Також учасники зустрічі відвідали історичні місця, пов’язані з найбільшими національними спільнотами Ніжина. На грецькому кладовищі, де поховані видатні представники цієї спільноти, віддали шану Миколі Павловичу Зосиму, відомому ніжинському меценату грецького походження. На єврейському кладовищі поклали квіти до місця поховання убитих під час погромів євреїв, відвідали синагогу і могилу великого цадика. Ще одне пам’ятне місце Ніжина, яке відвідали учасники зустрічі, – меморіальний знак на вічну пам’ять поляків, які мешкали у Ніжині. Його встановлено на місці католицького цвинтаря.

Поліентнічність – це дуже потужна сила у сучасному глобалізованому світі. Ми раді з того, що у нашому місті шанують право кожного етносу зберігати своє національне коріння. Ми пишаємося тим, що у скрутний для країни час усі мешканці громади незалежно від походження стали на захист держави, міста і своїх родин. Кожен з нас є громадянином України, яка стала рідною для всіх, хто її цінує. Тримаймося разом! Наша сила – у єдності.

11.10.2024