єРобота на Чернігівщині: служба зайнятості пропонує грантові програми для бізнесу

Цьогоріч 116 мешканців Чернігівщини стали переможцями за програмою «Власна справа» та 13 – за програмою «Грант для ветеранів та членів їхніх сімей». Це люди, які скористалися фінансовою допомогою від держави  на започаткування або розвиток власного бізнесу. Кав’ярні, квіткарні, салони краси,  освітні, медичні, розважальні студії, СТО та автомийки - їх бізнеспроєкти передбачають створення в області 270 робочих місць.

 

Цьогорічна статистика по грантерам нашого регіону свідчить: більшість з них (72,2%) - діючі підприємці, 16% – новачки у бізнесі, 11,8% - юридичні особи. Переважають жінки – їх понад 70%, стільки ж громадян з вищою освітою. З напрямів підприємництва найчастіше обирають торгівлю, ремонт автотранспортних засобів, організацію харчування та переробну промисловість. Більшість переможців - у Чернігові, Прилуках та Ніжині.

 

Нагадаємо:

За програмою «Власна справа», яка діє з липня 2022 року, можна отримати мікрогрант у розмірі від 75 до 250 тис. грн. За програмою «Грант для ветеранів та членів їхніх сімей», яка стартувала у квітні 2023 року, учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни можуть отримати грант на бізнес до 1 млн грн, а члени їх сімей (чоловіки, дружини) – до 500 тис. грн

Обов’язковою умовою для грантоотримувачів є створення нових робочих місць (від 1-го до 4-х) в залежності від суми фінансової підтримки. Повернення коштів передбачається за рахунок фактичної сплати встановлених чинним законодавством податків та зборів за працевлаштованих осіб.

За умови реєстрації ФОП без зобов’язання створювати робочі місця за програмою «Власна справа» можна отримати від 50 до 75 тис. грн, а для молоді 18-25 років – до 150 тис. грн.

 

Загалом на Чернігівщині за час дії вищезгаданих програм  маємо 398 позитивних рішень на загальну суму 98,7 млн грн.

 

Аби стати учасником програми, необхідно подати заяву та бізнес-план через портал Дія https://is.gd/KT7RoW, отримати позитивну оцінку ділової репутації «Ощадбанком», пройти  онлайн-співбесіду з фахівцями обласного центру зайнятості та дочекатися остаточного рішення Державного центру зайнятості.

 

 Дізнатися більше про можливості для бізнесу можна в офісах «Зроблено в Україні». Чернігів - вулиця Коцюбинського, 40. Прилуки - вулиця Вокзальна, 46.

11.10.2024