Робоча зустріч міського голови з представниками місії ОБСЄ

Спостерігачі покликані сприяти зменшенню напруження, становленню миру, стабільності та безпеки. З метою сприяння діалогу на місцях місія взаємодіє з органами влади усіх рівнів, а також з громадянським суспільством, етнічними та релігійними групами та місцевими громадами. Місія збиратиме інформацію та звітуватиме про ситуацію з безпекою, встановлюватиме та повідомлятиме факти щодо конкретних інцидентів, включно з тими, що стосуються заявлених порушень основоположних принципів ОБСЄ.

На час виборів у Верховну Раду Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ залучить 850 довгострокових та короткострокових спостерігачів.

Сьогодні міський голова Анатолій Лінник провів зустріч з представниками місії зі спостереження за парламентськими виборами в Україні. Місія відноситься до Бюро з демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки і співробітництва в Європі. До Ніжина завітали довгострокові спостерігачі Марія Мехтілд Геркенхофф та Едуард Нуху.

209 одномандатний виборчий округ включає в себе місто Ніжин та Ніжинський район, Варву , Срібне, Носівку та частково Ічнянщину. В місті Ніжині розміщена окружна виборча комісія, яка опрацьовує бюлетені з 6 районів та передає на Центральну виборчу комісію дані. Ніжинська територіальна громада налічує 25 дільничних виборчих комісій та одну спеціальну (розміщується в адмінбудівлі центральної міської лікарні).

Спілкуючись на тему виборчого процесу, Анатолій Валерійович зазначив: «Зі свого боку міська влада максимально забезпечує демократичність, доступність до виборчого процесу усіх кандидатів. Все те, що пов’язано з виборчим процесом, де є наші повноваження ми забезпечуємо на належному рівні. Окружна виборча комісія забезпечена оргтехнікою, каналом зв’язку, а також приміщенням. Всі дільничні комісії також розміщені в будівлях комунальної власності».

Міський голова запевнив спостерігачів, що на сьогоднішній день немає жодних проблем, пов’язаних з виборчим процесом. І висловив переконання, що 21 липня люди матимуть можливість реалізувати своє виборче право.

Протягом виборчого процесу місія проведе оцінку парламентських виборів щодо відповідності до зобов’язань перед ОБСЄ та інших міжнародних зобов’язань і стандартів демократичних виборів, а також українського законодавства. Спостерігачі будуть уважно стежити за реєстрацією кандидатів, проведенням передвиборчої агітації, роботою комісій, державних органів, медіа-середовищем тощо.

21 липня представники місії стежитимуть за відкриттям дільниць, процесом голосування, підрахунком бюлетенів та зведенням результатів голосування. Наступного дня місія разом з парламентськими делегаціями, у тому числі з Парламентської асамблеї ОБСЄ та Парламентської асамблеї Ради Європи, виступить із заявою про попередні висновки на прес-конференції в Києві. Бюро опублікує остаточний звіт про спостереження приблизно через вісім тижнів після закінчення виборчого процесу.

На завершення спілкування міський голова висловив впевненість, що вибори буде проведено на достойному рівні.

начальник відділу інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю А.Шведун

21.06.2019