Роковини Корюківської трагедії — найбільшого нацистського злочину у Європі

73 роки тому маленьке поліське містечко Корюківка стало символом небувалої жорстокості: тут відбулася найбільша злочинна акція нацистів проти мирного населення часів Другої світової війни. Тоді, на початку березня 1943 року каральний загін загарбників повністю знищив містечко, спаливши будинки та стративши майже 7 тисяч місцевих жителів.

Сьогодні, 1 березня, як і щороку, у пам’ять невинно убієнних в центрі Корюківки відбувся скорботний мітинг.

Учасники зібрання схилили голови й у шані за загиблими мирними жителями та земляками-героями, що полягли на сході України за час проведення антитерористичної операції.

Виступаючи перед учасниками мітингу, голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч підкреслив, що боротьба за незалежність України коштувала величезних жертв. Так, на увесь світ відомі історія оборони Батурина, героїзм захисників Крут, масштабність нацистського злочину у Корюківці.

На жаль, і сьогодні за незалежність України доводиться платити кров’ю.

—За час проведення АТО вже загинули 136 наших земляків, 6 із них — саме із Корюківського району. Світла пам’ять всім, хто загинув виборюючи свободу. Світла пам’ять всім загиблим мирним жителям Корюківки, яких вбили у березні 1943 року,— наголосив Валерій Куліч.

До учасників скорботного заходу також звернулись голова обласної ради Ігор Вдовенко, народний депутат України Анатолій Євлахов, перший заступник голови Корюківської міської ради Леонід Малиш, голова районної організації ветеранів України Валентина Погребна.

Представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко упевнений, що уроки із цього жахливого факту історії було не до кінця усвідомлено і засвоєно. Можливо, саме це і спричинило теперішні злочини російського агресора проти українських громадян – мирних жителів і військовополонених.

Один із напрямів політики Інституту національної пам’яті – доносити людям інформацію про Корюківську трагедію. Так у минулому році було створено виставку «Українська Друга світова» української та англійською мовами, в якій один зі стендів так і називається «Україна у вогні. Корюківська трагедія». Цю виставку вже бачили у Києві, Львові, Одесі, а також у країнах Європи і у США, — заявив Сергій Бутко.

Як відомо, з 2011 року обласна влада ініціювала відзначення роковин Корюківської трагедії на всеукраїнському рівні, одночасно вийшовши з пропозицією будівництва національного Меморіального комплексу у пам’ять всіх спалених у роки Другої світової війни населених пунктів України. Втім, розпочаті роботи, які за попередніми підрахунками оцінювались у більш як 40 мільйонів гривень, були зупинені через фінансову скруту. Однак вихід знайдено — напрацьовані скромніші пропозиції.

Одна з них стосується розширення і суттєвого оновлення виставкових опцій Корюківського історичного музею, який сьогодні відвідали учасники мітингу.

Зокрема у планах обласної влади — добудова до історичного музею спеціального павільйону, у якому буде розміщена історична експозиція та «жива стіна» з іменами загиблих.

Серед інших пропозицій щодо увічнення пам’яті жертв Корюківської трагедії — реконструкція місцевого Парку Пам’яті, де вже встановлені знаки з назвами спалених нацистськими окупантами сіл.

А на новому кладовищі, що зараз будується, має з’явитися пам’ятний хрест-дзвін. Сюди ж перенесуть могили жертв трагедії.

Втім, останнє буде обговорюватись з місцевою громадою та духовенством. Адже останки понад 200 жертв каральної операції у 2013 році вже перепоховали в урочищі Гай, де першопочатково планувався меморіал.

Там сьогодні і завершилися літією жалобні заходи з нагоди 73-х роковин Корюківської трагедії.

Управління інформаційної діяльності та видавничої справи Департаменту

інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Чернігівської обласної державної адміністрації

02.03.2016