Рятувальники застерігають!

За прогнозами Українського Гідрометцентру, впродовж цього тижня на більшості території України спостерігатимуться короткочасні дощі, грози, місцями шквали та град. При цьому, велику небезпеку становлять грозові дощі, які частіше за все супроводжуються блискавкою – електричним розрядом. Блискавка є небезпечним явищем, що може призвести до травмування та навіть загибелі людини.

Так, 10 травня на Миколаївщині стався трагічний випадок. До Служби порятунку «101» надійшло повідомлення від чергового фельдшера Вознесенської швидкої медичної допомоги про те, що внаслідок ураження блискавкою від зупинки серця померла жінка. Як з'ясувалось, громадянка 1975 року народження, яка мешкала в с. Дмитрівка Вознесенського району Миколаївської області, орієнтовно о 15:00 направлялася додому. Проходячи повз річку Південний Буг, жінку уразила блискавка.

Цього ж дня, о 13:09 до Служби порятунку «101» у смт Нижні Сірогози Херсонської області надійшло повідомлення від господарів про пожежу у приватному домоволодінні. На місце події терміново виїхали вогнеборці. По прибуттю вони встановили, що горить горищне перекриття внаслідок удару блискавки. Пожежу вдалось оперативно ліквідувати, не допустивши її розповсюдження на житлові приміщення.

Також 9 травня, о 15:32 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу житлової будівлі, в с. Кордишів Шумського району Тернопільської області. Як вдалось встановити, до виникнення надзвичайної події, ймовірно, призвів розряд блискавки, який влучив в покрівлю будинку. На виклик негайно вирушив черговий караул 16-ї Державної пожежно-рятувальної частини, найближчого підрозділу ДСНС, розташованого на відстані 14 км від місця події. О 15:58 вогнеборці локалізували пожежу, а о 16:20 ліквідували її. Під час гасіння пожежі врятовано житлову будівлю. На місці події загиблих чи травмованих не виявлено.

Саме тому Державна служба України з надзвичайних ситуацій звертається до громадян, аби нагадати основні правила безпеки під час грози.

Якщо ви перебуваєте у приміщенні:

– негайно зачиніть всі кватирки, вікна, двері;

– вимкніть електроприлади з розетки;

– перебувайте подалі від вікон, електроприладів, будь-яких металевих предметів;

– у квартирах не користуйтеся водогоном;

– утримайтеся від дзвінка по телефону.

Якщо гроза застала вас на вулиці, у полі, на річці:

– не ховайтеся у невеликих спорудах, наметах, серед острівців дерев – краще сховатися у будь-якому заглибленні;

– бігти до сховища слід нешвидко і злегка пригнувшись;

– перебуваючи у сховищі, ноги тримайте вкупі, тим самим звузивши площу можливого ураження зарядом;

– негайно треба позбутися всіх речей, що є при вас (знаряддя праці, годинники тощо);

– не лягайте на землю – сядьте, злегка нагнувши голову;

– якщо гроза застала вас у човні на водоймі, найбезпечніше вибратися з води на берег;

– якщо це неможливо, то намагайтеся сидіти в човні нерухомо, витягнувши весла, а вплав слід добиратися повільно, не розмахуючи руками.

Якщо гроза застала вас під час прогулянки на велосипеді чи мотоциклі, терміново зупиніться – це небезпечно. Коли ж ви знаходитеся в автомобілі, небезпека вам не загрожує. Але не забудьте зняти всі металеві антени з поверхні машини, які можуть притягувати розряди.

Запам’ятайте: всі електричні прилади, зокрема мобільні телефони, є своєрідними приймачами для кульових блискавок. Тому в жодному разі не користуйтеся ними під час грози, натомість негайно їх вимкніть. Будьте розсудливі! Бережіть себе, своїх рідних та друзів!

Відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення

13.05.2016