Утримання доріг в місті – належне фінансування

Стан доріг в місті викликає нарікання в більшості ніжинців. Слід визнати, що вони справедливі і міська влада вживає заходи по їх покращенню. Вагомим кроком було виділення в 2015 році за рахунок бюджету розвитку 7,3млн. грн. на ремонт доріг, які були освоєні на ділянках , які вимагали негайного ремонту. На поточний 2016 рік фінансова спроможність міського бюджету дозволила виділити на ці цілі 1,5 млн.грн. за рахунок, яких проведено ямковий ремонт доріг. Але цього замало для Ніжина.

На засіданні виконавчого комітету 12 травня міський голова А.В. Лінник при обговоренні цього питання запропонував наступний конкретний шлях вирішення цієї проблеми.

Основною причиною незадовільного стану доріг є відсутність належного фінансування. У зв’язку із бюджетною децентралізацією акцизний збір надходить до загального фонду міського бюджету. В свій час для спрощення адміністрування податків, податок з власників транспортних засобів, який повністю йшов на ремонт і утримання доріг, був включений до складу акцизного збору, що справляється з нафтопродуктів і газу скрапленого. Тому цілком логічно щоб ця його частина виступала джерелом фінансування ремонту і утримання доріг.

Динаміка надходжень акцизного збору в поточному році дає підстави робити висновки, що це шлях реальний і можна не зменшувати в поточному році вкладення коштів в цьому напрямку. Так за 4 місяці всього акцизного збору зібрано 4,1млн. грн. при річному плані 8,1 млн. грн. Із загальної суми 4,1 млн. грн. в поточному році акцизний збір із нафтопродуктів склав 2,5 млн.грн. Тому навіть при самих скромних прогнозах в рік при таких підходах можна додатково направити для підтримання доріг в належному стані 6,0 млн.грн.

Така ініціатива міського голови найближчим часом стане предметом розгляду на депутатських комісіях і сесії міської ради.

13.05.2016