Шановні жителі та суб’єкти господарювання!

На сьогодні на території громади йдуть поступові послаблення карантинних обмежень, що дало можливість більшості з вас поновити господарчі роботи як у приватних домоволодіннях, так і по місту - як суб’єктів підприємницької діяльності.

Виходячи з цього, виконавчий комітет міської ради вважає за необхідне нагадати всім вам про необхідність безумовного дотримання ПРАВИЛ БЛАГОУСТРОЮ ТЕРИТОРІЇ МІСТА НІЖИНА та нагадати його основні вимоги:

6.4. Підприємства, установи, організації, незалежно від форми власності та відомчої належності, громадяни, що мають будинки на правах приватної власності, юридичні і фізичні особи зобов’язані вчасно виконувати прибирання прилеглих та закріплених за ними на умовах договору земельних ділянок, дотримуватися чистоти і підтримувати порядок на всій території міста, утримувати в чистоті і порядку багатоквартирні житлові будинки й інші об’єкти соціального призначення.

Керівники підприємств, установ, організацій, мешканці міста, які порушують встановлені правила благоустрою, несуть відповідальність відпо¬відно до законодавства, Кодексу України “Про адміністративні правопорушення”.

6.5. На території міста не допускається складування побутового і будівельного сміття, відходів виробництва, тари, зпиляних дерев та гілок, опалого листя, снігу в невстановлених для цього місцях.

6.18.Розміщення зовнішньої реклами всіх типів (об’ємних, щито¬вих, фасадних та інших) здійснюється відповідно до встановленого порядку та за погодженням виконавчим комітетом Ніжинської міської ради.

6.21. Підприємства, організації й установи усіх форм власності, суб’єкти підприємницької діяльності, які експлуатують об’єкти торгів¬лі, громадського харчування, побутового обслуговування повинні забезпечити наявність освітлення, урни та таблички з назвою, розпорядком роботи біля кожного входу в будівлю (офіс, заклад). Очищення урн необхідно здійснювати по мірі накопичення сміття, але не рідше 1 разу на день.

9.10. З метою забезпечення чистоти та порядку в місті, належного утримання зелених насаджень забороняється:

• випалювати суху рослинність, листя, розпалювати багаття й по-рушувати інші правила протипожежної безпеки;

•самовільно висаджувати дерева, кущі, влаштовувати городи, на міській території, за винятком територій приватного домоволодіння, якщо це не передбачено проектом впорядкування і не суперечить нормам і правилам;

•проводити саджання дерев, чагарників на трасах теплових, газопровідних, водопровідних, каналізаційних, електрозв’язку та інших мереж життєзабезпечення.

11.5. Відповідно ст.18 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» та ст.30а п.7 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» встановлюються наступні межі прилеглих закріплених територій для прибирання:

•11.5.1. Підприємства, окремо розташовані установи, організації, об’єкти торгівлі (торгові центри, окремо розташовані магазини ), об’єкти побутового обслуговування, гаражі, автостоянки – 25м по периметру (якщо ближче розташована проїжджа частина вулиці – до края проїжджої частини);

•11.5.2. Кіоски, ларки, торговельні зупинкові комплекси, павільйо¬ни, інші об’єкти роздрібної торгівлі, побутового обслуговування, МАФ, трансформаторні підстанції, магазини, офіси установ, організацій, які розміщені в прибудованих приміщеннях до житлових будинків або до інших спорудах – 15 м у кожний бік (якщо ближче розташована проїжджа частина вулиці, внутрішньо квартальної дороги – до края проїжджої частини);

- 11.5.4. Власники приватних домоволодінь:

• по довжині – на довжину власної земельної ділянки;

•по ширині – від огорожі домоволодіння до края проїжджої частини.

11.7. Категорично забороняється складування сміття, змету та ТПВ на прилеглій території і прилотковій частині доріг.

12.20. Забороняється наклеювання і розвішування на будинках, заборах, павільйонах автобусних зупинок, опорах освітлення, стійках світлофорів (дорожніх знаків), деревах яких-небудь оголошень та інших інформаційних повідомлень.

Особи, винні у порушенні п.12.20 Правил, відшкодовують за власний рахунок повну вартість ремонту фасаду або стіни житлового будинку, виробничої споруди, паркану, опори, тощо.

Відділ з благоустрою, роботи з органами самоорганізації населення

та взаємодії з правоохоронними органами

04.06.2020