Відповідальність за торгівлю у невстановлених місцях

Господарсько-торговельною є діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання у сфері товарного обігу, спрямована на реалізацію продукції виробничо-технічного призначення і виробів народного споживання, а також допоміжна діяльність, яка забезпечує їх реалізацію шляхом надання відповідних послуг.

Торговельна діяльності повинна провадитись у межах спеціально відведених торговельних об’єктів.

Відповідно до Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 15.06.2006 р. №833, суб’єкт господарювання провадить торговельну діяльність після його державної реєстрації, а у випадках, передбачених законодавчими актами, за наявності відповідних документів дозвільного характеру та ліцензії.

Суб’єкт господарювання може мати:

•– торговельні об’єкти оптової торгівлі, складське приміщення або мережу складів – для провадження оптової торговельної діяльності;

•– роздрібну, дрібно роздрібну торговельну мережу – для провадження роздрібної торговельної діяльності;

•– мережу закладів ресторанного господарства (ресторани, кафе, кафетерії тощо) – для здійснення ресторанного обслуговування.

Відповідно торговельними об’єктами є:

1) у сфері оптової торгівлі:

а) склад товарний (універсальний, спеціалізований, змішаний);

б) магазин-склад;

2) у сфері роздрібної торгівлі:

а) магазин, який може бути:

•– продовольчим, непродовольчим, змішаним (за товарною спеціалізацією);

•універсальним, спеціалізованим, вузькоспеціалізованим,комбінованим, неспеціалізованим (за товарним асортиментом);

•– з індивідуальним обслуговуванням, самообслуговуванням, торгівлею за зразками, торгівлею за замовленням (за методом продажу товарів);

б) павільйон;

в) кіоск, ятка;

г) палатка, намет;

д) лоток, рундук;

е) склад товарний;

є) крамниця-склад, магазин-склад.

Крім того, торгівля може здійснюватися на ринках.

Торгівлю на ринках можуть здійснювати фізичні особи – громадяни України, іноземні громадяни, особи без громадянства, суб’єкти підприємницької діяльності, а також юридичні особи незалежно від форм власності.

Торгівля поза вищеперерахованими об’єктами – це торгівля у невстановлених місцях.

Відповідальність за торгівлю з рук у невстановлених місцях передбачено Кодексом України про адміністративні правопорушення у нормах ст. 160.

Суб’єктами правопорушення передбаченого ст. 160 КУпАП є:

•– приватні особи (фізична осудна особа, яка досягла 16- річного віку), які здійснюють торговельну діяльність поза спеціально відведеними об’єктами;

•– працівники торгівлі, громадського харчування та сфери послуг, які здійснюють торговельну діяльність поза спеціально відведеними об’єктами.

Особи, які мають право складати протокол про адміністративне правопорушення – торгівля з рук у невстановлених місцях (ст. 160 КУпАП):

•уповноважені на те посадові особи органів внутрішніх справ (Національної поліції);

•посадові особи, уповноважені на те виконавчими комітетами (а у населених пунктах, де не створено виконавчих комітетів, – виконавчими органами, що виконують їх повноваження) сільських, селищних, міських рад (за порушення, вчинені у місцях, заборонених рішенням відповідної сільської, селищної, міської

•представники громадських організацій або органів громадської самодіяльності.

Згідно зі ст. 221 КУпАП, адміністративні справи, про вчинення адміністративногоправовопорушення передбаченого ст. 160 КУпАП, розглядають судді районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів, які повноважні накласти адміністративне стягнення за:

•торгівлю в містах з рук на вулицях, площах, у дворах, під’їздах, скверах та в інших невстановлених місцях – накладення штрафу від одного до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі або без такої

•торгівлю з рук у невстановлених місцях промисловими товарами – накладення штрафу від шести до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі.

Відділ з благоустрою, роботи з органами самоорганізації населення

та взаємодії з правоохоронними органами

04.06.2020