ЩО БУДЕ, ЯКЩО НЕ ДОТРИМУВАТИСЯ ЗАКОНУ ПРО МОВУ У БІЗНЕСІ


У 2019 році Верховна Рада України ухвалила Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної», що у побуті називають просто законом про мову. Суть та його головне завдання – всебічний розвиток і поширення української мови, популяризація національної ідеї та ідентичності, обов’язкове використання української в багатьох сферах життя.

        Під час війни вимоги цього документу набули особливої актуальності та важливості. Підтримка мови – підтримка держави України, її мужніх воїнів. І це мають розуміти усі, хто проживає на сьогодні в Україні і особливо ті, хто в складних умовах воєнного стану здійснює господарську чи підприємницьку діяльність.

        Ключове питання для бізнесу – це стаття 30 цього Закону, яка встановлює, що всі надавачі послуг і продавці мають обслуговувати споживачів українською. Окрім усного спілкування, державна мова повинна використовуватися в інформаційних матеріалах про послуги й товари. Українською мають бути написані:

  • назва й уся супутня інформація про товар;
  • оголошення;
  • уся зовнішня реклама (текстова, візуальна, аудіо);
  • маркування та інструкція до ліків;
  • мобільні застосунки;
  • записи вебінарів, курсів й уроків, якщо вони використовуються як контент сайту.

       Треба розуміти, що закон охоплює практично всі сфери громадського життя й бізнесу, суспільних і побутових відносин. Тому, щоб не порушувати його норми, краще повністю перевести свій бізнес на українську за замовчуванням і вести діяльність виключно державною мовою. 

       Порушення положень Закону буде тягнути за собою адміністративний штраф у розмірі 200-300 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (3400-5100 гривень). Якщо порушення вчинене вперше, то може бути просто попередження.
       Дана санкція передбачена Кодексом України про адміністративні правопорушення (кодекс доповнено статтею 188-52 -
зміни до КпАП набудуть чинності 16 липня 2022 року).

 

                                                                               Відділ з благоустрою виконавчого комітету міської ради

29.06.2022