Спростування неправдивої інформації щодо оренди комунального майна по вул. Московська 6-В

17 січня 2020 року на сторінці «Перша аптека Лівобережжя» у соціальній мережі Facebook поширено відкритий лист, який містить недостовірну інформацію щодо проекту рішення Ніжинської міської ради № 433.

Вважаємо за необхідне донести до громадськості правдиву, не викривлену інформацію щодо зазначеного питання.

Автор посту в соцмережі твердить про функціонування Аптеки-музею з назвою «Перша аптека Лівобережжя» у приміщенні за адресою: м. Ніжин, вул. Московська, 6-В, і говорить про її роботу понад 20-ть років.

Зазначене не є правдою, оскільки:

1) Аптечний заклад «Перша аптека Лівобережжя» належить ФОП Козирєву Кліму Валерійовичу (згідно Реєстру місць провадження діяльності з оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами).

2) Приміщення за адресою: м. Ніжин, вул. Московська, 6-В передано в оренду ПП фірмі «Абід-Н», директором якого є Родін В.С.

3) Жодного договору оренди між Ніжинською міською радою та ФОП Козирєвим К. В. на приміщення адресою: м. Ніжин, вул. Московська, 6-В ніколи не укладалося, і станом на сьогодні жодних договірних відносин не існує.

Відтак, ні про який укладений договір оренди з «Першою аптекою Лівобережжя» не може йти мови. Як і про здійснення господарської діяльності протягом 20-ти останніх років у приміщенні по Московській, 6-В. Адже ФОП Козирєв Клім Валерійович, якому належить заклад «Перша аптека Лівобережжя», зареєстрований підприємцем лише 11. 05. 2016 року.

До того ж, «Перша аптека Лівобережжя» не має жодного відношення до набуття громадою в особі Ніжинської міської ради права власності на приміщення.

«Ми в законний спосіб подали заявку на ім'я міського голови, де чітко і прозоро виклали свою позицію, стосовно можливої співпраці і об'єднання для подальшого функціонування Аптеки-музею» - це твердження з публікації теж не є правдивим. Аптечний заклад «Перша аптека Лівобережжя» в особі ФОП Козирєва Кліма Валерійовича ніколи не направляв до Ніжинської міської ради, міського голови заяв з проханням передати приміщення по Московській, 6-В у суборенду.

Заяву подавав орендар ПП фірма «Абід-Н». Заяву було повернуто заявнику для виправлення недоліків. Посадові особи ЦНАПУ повідомили 21.06.2018 року Родіна В.С. про це і заявник більше не з'являвся.

Право «мовчазної згоди», на якому наполягає директор Родін В.С. та представник ФОП Козирєва К.В. - Козирєв Валерій Валерійович, не дає права передавати в суборенду приміщення комунальної власності без згоди власника.

Пунктом 6.3. договору оренди, укладеного з ПП фірма «Абід-Н», до прав орендаря відносить наступне:

«6.3. Передавати частину орендованого приміщення в суборенду іншим особам чи організаціям лише за рішенням Орендодавця. При цьому строк надання майна в суборенду не може перевищувати терміну дії цього Договору, а плата за суборенду визначається в залежності від діяльності суборендаря згідно з Методикою.

Передача всього майна в суборенду забороняється.

Орендодавець має право заборонити передачу Майна в суборенду».

Постанову Кабінету Міністрів України від 27.01.2010 року №77 «Деякі питання застосування принципу мовчазної згоди», на яку посилається Орендар, видано на виконання Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності».

Водночас, дія Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» не поширюються на відносини щодо оренди комунального майна та не надає права ПП фірмі «Абід-Н» передавати орендоване комунальне майно в суборенду без рішення власника.

Важливим аспектом є те, що Закон України «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності» містить вичерпний перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності, серед яких відсутнє рішення органу місцевого самоврядування про передачу комунального майна в оренду або суборенду.

Отже, поширення принципу "мовчазної згоди" на суборенду є абсурдним та безпідставним.

Також зауважимо, що 15.08.2019 року Держлікслужбою прийнято рішення про анулювання ліцензії серія АВ №598190 від 27.12.2011 року на провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами ПП ФІРМА «АБІД-Н» (код ЄДРПОУ 14247431) на підставі акту про відмову ліцензіата у проведенні перевірки органом ліцензування від 14.08.2019 року №33-24-ОР (офіційний веб-сайт Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками: http://dls.gov.ua/licensii).

Крім того, відзначимо, що директор ПП фірми «Абід-Н» Родін В.С. визнав, що передав приміщення в суборенду лише після 18.10.2019 року, коли уповноважені особи виконавчих органів ради викликали поліцію.

Станом на 20.01.2020 року ні Родін В.С., ні Козирєв К.В. (чи його представник Козирєв В.В.) не надали міській раді копію договору суборенди. Тому, досі не відомо, на яких саме умовах суборендар використовує комунальне майно.

У публікації постійно вживається термін «Аптека-музей». Автор тексту, очевидно, не знайомий з нормами Закону України «Про музеї та музейну справу». Оскільки, згідно, вказаного Закону, музей повинен функціонувати на підставі Статуту, бути офіційно зареєстрованим уповноваженим державним органом, мати працівників з відповідною освітою.

Просимо звернути увагу депутатів Ніжинської міської ради, які підтримують незаконну господарську діяльність ФОП Козирєва К.В. у комунальному майні. Адже, будь-яка особа, що візьме у майбутньому чи вже взяла комунальне майно в оренду, знатиме, що можна порушувати умови договору (у тому числі передавати майно в суборенду без згоди міської ради) і не нести за це жодної відповідальності.

За інформацією відділу юридично-кадрового забезпечення

20.01.2020