Свято творчих

Напередодні Міжнародного дня інвалідів, який відзначається в Україні 3 грудня, Ніжинським міським центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді традиційно було організовано виставку робіт вже ХVІІ міського фестивалю художньої творчості дітей та молоді з особливими потребами «Повір у себе - і в тебе повірять інші!».

Святу дитячої й юнацької творчості, яке 1 грудня розпочалось відкриттям виставки, активно посприяли шкільні й позашкільні заклади управління освіти, центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів, школа мистецтв, коледж культури ім. М. Заньковецької, Ніжинський дитячий будинок-інтернат.

Цього разу в експозиції, оформленій працівниками художнього відділу Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського, взяли участь 87 виконавців віком від чотирьох до тридцяти п'яти років. Втілити своє особисте бачення навколишнього світу в художніх образах дітям та молоді з функціональними обмеженнями допомогли їхні творчі наставники та, звичайно ж, їхні батьки, які першими помітили й почали розвивати в них Божу іскру таланту і постійно надихають на копітку цікаву працю.

А дошкільнята, які навчаються у школі «Паростки» будинку дітей та юнацтва, порадували всіх, хто завітав на відкриття виставки, ще й своїми музичними виступами.

Маленькі артисти та присутні на урочистому заході автори творчих робіт отримали від партнера міського центру соціальних служб – Спілки Самаритян України, солодкі подарунки.

Отже, Ніжинський міський центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді запрошує всіх ніжинців і гостей нашого міста відвідати виставку «Повір у себе – і в тебе повірять інші!» у художньому відділі нашого музею, щоби помилуватись чудовими роботами, які, випромінюючи позитивну енергію, надихають творити красу і добро. А також нагадують, що поруч із нами живуть люди, в яких варто повчитись долати труднощі, по-справжньому цінити кожну хвилину життя й при цьому прагнути до прекрасного, та яким дуже потрібна наша увага і підтримка.

Цього ж дня на запрошення адміністрації кафедри психології та соціальної роботи Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя діти та молодь з особливими потребами із числа клієнтів Ніжинського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді вирушили у пізнавальну подорож університетськими музеями. Більшість із них потрапила сюди вперше. Допитливі хлопчики й дівчатка у супроводі своїх батьків та фахівців із соціальної роботи центру побували в особливих місцях гоголівського вузу – його картинній галереї та музеї нашого видатного земляка Миколи Васильовича Гоголя. Тут вони ознайомились із живописом минулих часів, відчули дух давнини та особливу ауру старовинних портретів. А також більше дізнались про ліцейські роки та інші факти з біографії письменника.

Чимало нового й цікавого із життя тваринного світу нашої планети діти почули й побачили в музеї зоології, розташованому у новому корпусі університету.

По закінченні змістовної подорожі сповнених новими враженнями гостей було запрошено на чаювання.

Так, не зважаючи на похмуру дощову погоду, учасники екскурсії та її організатори змогли створити для всіх, хто до неї долучився, піднесений сонячний настрій.

О. Гребеннікова,

фахівець із соціальної роботи

НМЦСССДМ

04.12.2017