Танцювальна родина «Арабеск»

2 грудня в Ніжинському міському Будинку культури відбувся ювілейний концерт «Танцювальна родина «Арабеск»» з нагоди 20-річчя заснування ЗХА «Арабеск» НБДЮ та підтвердження звання «Зразковий». Програма концерту складалася з танців та хореографічних композицій народно-сценічної, класичної та сучасної хореографії у постановці керівника колективу О. А. Лисиці. Майже три години яскравий колектив та його талановитий керівник щиро ділилися з гостями свята радістю, майстерністю, любов’ю до мистецтва хореографії, а у відповідь отримували численні привітання з ювілеєм та подарунки.

Відзнаки за багаторічну плідну працю керівнику ЗХА «Арабеск» Лисиці О. А. вручили заступник міського голови Алєксеєнко І. В., начальник Управління освіти Ніжинської міської ради Крапив’янський С. М., в. о. директора Обласного центру народної творчості Чернігівської обласної ради Солонець Ю. Ю. Привітати ювілярів прийшли ніжинські творчі колективи – щирі друзі, партнери та однодумці колективу – Зразковий ансамбль народного танцю «Квіти України» (керівник О. М. Пархоменко), Зразковий ансамбль бального танцю «Шанс» (керівник І. О. Мирошник), ансамбль «Гармонія» Ніжинської дитячої хореографічної школи (директор Г. Л. Тимошенко), ансамблі танцю НДУ ім. М. Гоголя «Дивертисмент» (керівник Г. В. Сірякова) та «Забава» (керівник О. М. Пархоменко), школи гармонійного розвитку «Позитив» (керівник Г. І. Арвахі), вокальні ансамблі «Співаночка» (керівник Тітова М. І.) та «Віват» (керівник Н. В. Крутько) НБДЮ. Випускники ЗХА «Арабеск» подарували своєму улюбленому педагогу чудовий фільм-спогад.

Керівник ансамблю «Арабеск» Лисиця Оксана Анатоліївна, член національної спілки хореографів України, лауреат конкурсу педагогічної майстерності «Джерело творчості» – це людина, яка не знає спокою, завжди іде вперед, відчуває сучасність. Людина, діяльність якої перевірена часом. Найщиріші слова подяки прозвучали на її адресу від батьківського комітету ансамблю, а також всім, без кого це свято було б неможливим: концертмейстерам зразкового хореографічного ансамблю «Арабеск»: Дворнику Ю. Ф., Кікіній Л. В., Ваніній І. Є., культорганізатору НБДЮ Мохир М. С. костюмеру Матвійченко А. А., художнику Щукіній А. Ю., завгоспу Аксельрод Н. В., майстрам пошиття – родині Бондаревських Андрію та Вікторії, відданому другу колективу, колишньому акомпаніатору Болбінському В. О..

Від колективу НБДЮ своє захоплення талантом Оксани Анатоліївни, її відданістю справі, результативністю роботи, побажання їй подальших успіхів та всіляких гараздів висловив директор закладу Примаченко В. С., ведучі концерту І. В. Наконечна та В. О. Прудько.

Ювілейний концерт став черговою визначною подією в житті Зразкового хореографічного ансамблю «Арабеск», що має багату і славну історію. Про те, як все починалося та як цей творчий колектив долав великий цікавий шлях, глядачі дізнавалися не тільки з видовища на сцені, а й з екрану, на який проектувалися кадри з величезного фотоархіву колективу (підготувала методист Яременко Н. Г.).

А розпочалось все з того, що керівник ансамблю «Арабеск» Оксана Лисиця, так само, як і її вихованці, свої перші танцювальні кроки зробила в стінах нашого закладу.

Йшов час. Росли разом вона та її захоплення танцем. Питань «ким бути» і «де працювати» перед Оксаною майже не стояло.

Покликання стати педагогом передалося Оксані і завдяки її турботливим батькам, Людмилі Іванівні та Якову Борисовичу, знаним ніжинським освітянам, педагогам від Бога. А Ніжинський Будинок дітей та юнацтва, який більше 30-ти років очолювала її мама, став з дитинства справді другим домом.

Оксані Анатоліївні пощастило, в її житті завжди були важливі для людини речі – родина, наставники, надійні друзі, колеги-однодумці, талановиті вихованці.

За 20 років педагогічної діяльності Оксана Лисиця разом зі своїми вихованцями намагалася зробити якомога більше, постійно рухаючись вперед, випереджаючи свій час. У творчому активі ансамблю сотні виступів у різноманітних заходах, перемоги у міських, обласних, Всеукраїнських та міжнародних конкурсах. А скільки ще попереду!

Як же оцінити те, що зроблено, вкладено у своїх учнів?

Кількістю концертів, призів і грамот? Виграними конкурсами? Напевно, і ними теж, але головні критерії для оцінок в іншому. У тім, що дозволило комусь із підопічних стать впевненіше в собі, здоровіше й міцніше фізично, гарніше зовні, навчитись помічати і сприймати прекрасне не тільки в мистецтві, але і в житті, дарувати позитивні емоції, добро і радість глядачам.

Створена О. А. Лисицею танцювальна родина «Арабеск» – це яскравий світ творчості, безмежної дитячої щирості і дружби, любові і взаємодопомоги. У кожного з учасників ансамблю свій характер, свої уподобання. Але є в колективі те, що нерозривно зв’язує їх у одну велику творчу родину «Арабеск» – любов… Любов до танцю: беззаперечна та безмежна, велика та всеосяжна.

Хореографічна творчість навчає радіти, бути щасливими, бачити і любити прекрасне. Воно робить життя змістовнішим та барвистішим. Чим більше талановитих дітей, тим впевненіше наше майбутнє. Наші діти – нове покоління. А покоління, якому належить майбутнє – обирає творчість. Одним словом – життя!

Кікіна Л. В – методист НБДЮ.

04.12.2017