Тиждень безпеки життєдіяльності в ДНЗ №13 «Берізка» або навчання у сфері цивільного захисту

Великий педагог Софія Федорівна Русова зазначала: «Людину, якщо вона повинна стати людиною, необхідно формувати». А коли до цих слів додати і думку психологів, що закладене до 6 років залишається у дитини на все життя, то висновок один: основна відповідальність в становленні особистості малого українця належать батькам і вихователям, бо саме вони знаходяться поруч, коли дитина робить «перші кроки» у свідоме життя. Особливо важливо, щоб такі кроки малечі були небезпечними, тому здебільшого на долю вихователів і покладена велика відповідальність формувати ті навички і установки, які дитина вже змалку запам’ятає, усвідомить і пронесе через усе життя.

Тому великої відповідальності і значимості, згідно розпорядження Кабінету Міністрів України від 12.04.2016 №80-р "Про затвердження плану основних заходів цивільного захисту на 2016 рік", листів ДСНС України в Чернігівській № 39/1-04/1832 від 06.04.2016 р. та управління освіти і науки Чернігівської облдержадміністрації № 05/1-09/1185 від 06.04.2016 р, управління освіти Ніжинської міської ради №138 від 19.04.2016р. "Про проведення Тижнів знань з основ безпеки життєдіяльності", з метою проведення цілеспрямованої профілактичної роботи з дошкільниками, колективом дошкільного навчального закладу, батьками щодо профілактики травматизму, виховання поважного ставлення до безпеки життя людини при особистому сприянні командира спеціального авіаційного загонуДСНС України полковника, депутата Ніжинської міської ради Коробки І. М. та його служб, голови піклувальної ради ДНЗ №13 заступника командира загону з авіаційно – технічного та матеріального забезпечення Максименка М.С., заступника начальника Ніжинського міськрайонного відділу управління ДСНС України в Чернігівській області Іваницького А.П., фахівця з кадрів 4 ДПРЗ управління ДСНС в Чернігівській області Темної Р.В., відбулося тренувальне навчання , якого так чекали всі і ретельно готувалися.

Звичайно, робота по проведенню «Тижня безпеки дитини» вимагає неабиякої організаційної підготовки, але головним моментом на усіх етапах все ж таки залишається сумлінний підхід і майстерність співпраці садка і родини з такими вагомими службами міста. Треба було бачити атмосферу навчань і тренувань малечі з людьми наймужніших професій - рятувальниками, пожежниками, лікарем. Діти уважно слухали медпрацівника і разом намагалися допомогти «потерпілим», а це були вихователь Парубець Н.Г. і ряд їх улюблених іграшок. Слухняно, без метушні і галасу, сходили малята разом з рятувальниками з другого поверху запасного виходу садочка, спостерігали, як вправно і надзвичайно швидко діяли пожежники, вмикаючи сирену, готуючись до ліквідації умовної пожежі, високо підіймаючи струмені води із величезної пожежної машини.

Скільки вражень, скільки повчального, корисного, необхідного сьогодні відкрили для себе діти і дорослі, батьківська родина, бо разом моделювали безліч небезпечних ситуацій і вчилися долати перешкоди, лікували «потерпілих» і вчилися діяти з «незнайомими» людьми і предметами і т.ін. Недаремно кажуть в народі: «Краще один раз побачити, а ніж сто разів почути».

Малеча і дорослі сердечно дякували відважним рятувальникам та передавали найбільші вітання і слова вдячності командиру спеціального авіаційного загону ДСНС України полковнику, депутату Ніжинської міської ради Коробці І. М., справжньому другу дошкільного навчального закладу №13. Без рятувальників, як не крутись, на світі спокійно і мирно нам не жити ... Ця робота вимагає мужності, відваги, витримки, сили, терпеливості, і як чудово, що все це Господь поєднав в одній людині, та ще на додачу з доброю вдачею і ніжною любов’ю до найменшеньких ніжинців, які навперебій вигукували: «І я хочу стати рятувальником!»

Нехай у Вашому житті, любі наші рятувальники не виникає надзвичайних ситуацій, і завжди над головою всіх українців світить ясне, мирне сонечко.

Завідувач ДНЗ №13 Н.М.Примушко,

заслужений працівник освіти України

04.05.2016