Творча подорож учнів Ніжинської дитячої хореографічної школи до Грузії

20 – 22 квітня 2018 року в м. Зестафоні (Грузія) відбувся Міжнародний фольклорний фестиваль імені Гочі Шаламберідзе, учасниками якого стали і творчі колективи Ніжинської дитячої хореографічної школи: Дитячий зразковий ансамбль народного танцю «Квіти України» /керівник О.Пархоменко/ та Дитячий зразковий ансамбль бального танцю «Ритм» /керівник Г.Тимошенко/.

Тісна дружба поєднала творчий колектив Ніжинської дитячої хореографічної школи з творчими колективами м. Зестафоні (Грузія). У 2013 році відбувся перший творчий міжнародний обмін: у квітні вихованці дитячого зразкового ансамблю народного танцю «Квіти України» побували в Грузії на Міжнародному фольклорному фестивалі імені Гочі Шаламберідзе, а вже в жовтні у рамках проведення традиційного Покровського ярмарку до Ніжина завітала офіційна делегація та вихованці дитячого ансамблю «Шевардені» м. Зестафоні, які взяли участь в урочистому відкритті Ніжинського Покровського ярмарку та були учасниками святкового концерту, що відбувся в приміщенні Ніжинського міського Будинку культури. Тому у 2018 році на Міжнародний фольклорний фестиваль імені Гочі Шаламберідзе дитячий зразковий ансамбль народного танцю «Квіти України Ніжинської дитячої хореографічної школи був запрошений як візитна картка народної хореографії Поліського краю, а Дитячий зразковий ансамбль бального танцю «Ритм» як візитна картка громади міста Ніжина.

Учасниками Міжнародного фольклорного фестивалю імені Гочі Шаламберідзе стали творчі колективи з 6-ти країн близького зарубіжжя: Грузії, Литви, Латвії, Росії, Казахстану та України. Дуже насиченим та яскравим було культурно-мистецьке життя учасників фестивалю. Шаленими оплесками супроводжувалися виступи юних ніжинських артистів. Організатори фестивалю, перші особи міста, родини, у яких проживали юні ніжинці, з особливою притаманною грузинам гостинністю щиро дбали про кожного з гостей.

Грузинська культура, традиції, національна кухня надовго залишаться в серцях ніжинської делегації. Мистецтво – це та сфера, яка легко сприймається усіма, його мова проста, вона налаштовує людину на доброзичливі відносини, любов, доброту. Участь творчих колективів Ніжинської дитячої хореографічної школи у Міжнародному фольклорному фестивалі імені Гочі Шаламберідзе стала ще одним кроком в дружбі між новими поколіннями Грузинського та Українського народів.

Усі ми добре розуміємо, що в умовах сьогодення участь у міжнародних проектах потребує значних фінансових коштів. Основна частина витрат лягає, як правило, на плечі батьків. Та участь творчих колективів Ніжинської дитячої хореографічної школи у Міжнародному фольклорному фестивалі імені Гочі Шаламберідзе стала можливою лише за сприяння та фінансової підтримки Ніжинської міської ради, депутатського корпусу та міського голови м. Ніжина Лінника А.В. Кошти, виділені з міського бюджету, покрили найбільшу частину витрат – оплату авіаперельоту учасників міжнародного фестивалю.

Дирекція, учнівський та батьківський колективи Ніжинської дитячої хореографічної школи щиро вдячні Ніжинській міській раді, депутатському корпусу та міському голові м. Ніжина Ліннику А.В за підтримку обдарованих учнів Ніжинської дитячої хореографічної школи.

Н.Куделя,

Ніжинська дитяча хореографічна школа

02.05.2018