У Ніжині розпочинається місячник благоустрою

Шановні жителі територіальної громади!

 

З 15 березня по 15 квітня 2023 року на території громади буде проводитися місячник з благоустрою. Території населених пунктів громади мають бути належним чином прибрані після зимового періоду. Також у цей період окремі жителі планують розпочати підготовку до робіт на присадибних дачних земельних ділянках.

Відділ з благоустрою виконавчого комітету звертає увагу всіх суб’єктів господарювання не залежно від форм власності та громадян на неухильне дотримання вимог Правил благоустроюб затверджених у новій редакції сесією міської ради 09 лютого 2023 року.

Зокрема на:

П.2.8. Підприємства, установи, організації незалежно від форм власності та відомчого підпорядкування та громадяни зобов’язані дотримуватись вимог чинного законодавства України у сфері поводження з відходами, правил, встановлених виконавцем послуг з поводження з побутовими відходами на території, на якій знаходиться об’єкт утворення відходів, сортувати відходи та сміття у залежності від їх походження, способу утилізації та небезпеки.

         П.2.13. Викидати тверді побутові відходи на території Ніжинської територіальної громади дозволяється у спеціально призначені для цього місця (окремі контейнери для збору твердих побутових відходів (ТПВ), або в контейнери на майданчиках для збору ТПВ). Викидання твердих побутових відходів у непризначеному для цього місці забороняється та є порушенням цих Правил, яке тягне за собою відповідальність, передбачену Кодексом України про адміністративні правопорушення.

        П.2.16. Забороняється складування побутового і будівельного сміття, відходів виробництва, тари, спиляних дерев та гілок, опалого листя, ….в невстановлених для цього місцях.

          Особливу увагу звертаємо на те, що з настанням весни комунальні служби міста будуть оновлювати зелені зони, щоб місто набуло ще привабливішого вигляду.

Пунктом 2.24.5. Правил у зв’язку з цим наголошується:

«Залишати транспортні засоби, самохідні машини і механізми на внутрішньо-квартальних проїздах або переобладнувати проїзди у спосіб, що заважає проїзду транспортних засобів, а також влаштовувати стоянки службового, приватного, вантажного і пасажирського транспорту на прибудинкових територіях, тротуарах, пішохідних доріжках, зелених зонах, територіях, прилеглих до гаражів, автостоянок, тощо.

        2.24.6. Заправляти, мити, ремонтувати транспортні засоби і механізми на прибудинкових територіях, територіях багатоквартирного житлового фонду, проїжджій частині вулиць, газонах, клумбах, квітниках, берегах річок, інших водоймищ, пішохідних доріжках, тротуарах, у парках та скверах, інших територіях загального користування.

 

Всі роботи по утилізації сміття після прибирання територій мають узгоджуватися з комунальним підприємством «Виробниче управління комунального господарства», як це вимагає п.2.27.Правил:

« Власники або користувачі присадибних ділянок проводять благоустрій присадибної ділянки та забезпечують вивезення та знешкодження відходів від прибирання та великогабаритних відходів із обов’язковим залученням підприємства-виконавця цих послуг. Власники або користувачі присадибних ділянок зобов’язані забезпечувати належне утримання територій загального користування, прилеглих до їх присадибних ділянок».

 

І ще один важливий момент – на території громади КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЕНО спалювати сміття (у тому числі у контейнерах та урнах).

 

У разі ігнорування визначених Правилами благоустрою вимог, до порушників будуть вжиті заходи адміністративного впливу, передбачені чинним законодавством України.

 

 

Відділ з благоустрою

15.03.2023