У Ніжині відбулась конференція-семінар

19-20 червня 2017 року в рамках Проекту «Зміцнення спроможності української влади в енергетичному секторі» в Ніжині відбулась конференція-семінар «Зміцнення адміністративної та інституційної спроможності муніципалітетів України в сфері підвищення енергетичної ефективності будівель». Ініціаторами проведення конференції були представники Регіонального енергетичного агентства м. Каунас, Республіка Литва. Співпраця з цим агентством розпочалась ще у 2016 році. За литовські кошти було встановлено твердопаливний котел у ДНЗ №4 м. Ніжина. А весною між цим агентством, Ніжинською міською радою та Громадською організацією «Центр розвитку громад «Перспектива» було підписано Угоду про співпрацю, відповідно до якої українська сторона покладає на себе організаторські та адміністративні зобов’язання по проведенню конференції та енергоаудитів у містах. Якщо бути більш конкретним, то відділ інвестиційної діяльності та розвитку інфраструктури та Громадська організація «Центр розвитку громад «Перспектива» були відповідальні за проведення конференції-семінару.

На конференції були присутні міський голова Анатолій Лінник, заступник міського голови Сергій Осадчий, Директор Регіонального енергетичного агентства м. Каунас Феліксас Зіневічус, енергоексперт Юрата Карбаускайте, голова Громадської організації «Центр розвитку громад «Перспектива» Світлана Рожок та представники з чотирьох міст України: Прилуки, Фастів, Миргород і Шостка.

На початку конференції міський голова привітав усіх учасників та наголосив на необхідності зменшення споживання енергоресурсів та впровадженні енергоефективних заходів в будівлях як соціального сектору, так і житлового.

Далі Феліксас Зіневічус розпочав основну частину першого дня конференції. Литовські експерти презентували аспекти угоди Європейського Союзу та України з енергетики і можливості підвищення енергетичної ефективності будівель, установки директив Європейського Союзу з питань сталого розвитку енергетики та досвід Литви у сфері підвищення енергетичної ефективності будівель.

Другий день конференції-семінару був присвячений самому енергоаудиту. В м. Ніжині об’єктом для енергоаудиту було вибрано ЗОШ №17. Усі учасники та експерти зробили комплексний огляд будівлі. Після чого відбулось обговорення результатів обстеження з представниками муніципалітетів, оцінка впливу виявлених дефектів на енергетичну ефективність будівлі. Наприкінці конференції-семінару Директор регіонального енергетичного агентства Феліксас Зіневічус вручив учасникам Сертифікати про успішне проходження конференції-семінару «Зміцнення адміністративної та інституційної спроможності муніципалітетів України в сфері підвищення енергетичної ефективності будівель».

Протягом наступних днів (21-23 червня) литовські експерти разом з представниками Ніжинської міської ради та Громадської організації «Центр розвиту громад «Перспектива» відвідали чотири вищезазначені міста. В кожному з цих міст було визначено по одній бюджетній будівлі для проведення безкоштовного енергоаудиту. Три міста (Миргород, Прилуки, Шостка) обрали дошкільні навчальні заклади, а одне місто (Фастів) обрало міську лікарню.

Литовські експерти зібрали всі необхідні дані і на початку жовтня представлять офіційні звіти з енергоаудиту та рекомендації щодо впровадження енергозберігаючих заходів у будівлях.

Сектор з питань інвестиційної

та зовнішньоекономічної діяльності

27.06.2017