У Ніжині відзначили Всесвітній день вишиванки

Щороку у третій четверг травня українці відзначають Всесвітній день вишиванки - свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу, не прив'язане до жодного державного чи релігійного свята, сприяє єднанню українців незалежно від статі, соціального статусу, віросповідань чи політичних поглядів. Вишиванка – це не тільки елемент одягу та атрибут патріотичного кітчу – це дещо більше: святе, духовне – генетична пам’ять, у якій зашифрований особливий код нації. У цей день кожен охочий одягає вишиванку й виходить у ній на роботу, в університет, школу, садочок чи просто на прогулянку. Участь у відзначенні Дня вишиванки — це і вираження своєї національної та громадянської позиції, освіченості та духовної свідомості.

16 травня і у нашому місті яскраво відзначили це колоритне свято. Центральні вулиці Ніжина майоріли розмаїттям кольорів та барв традиційного українського одягу.

Вже вп’яте у Ніжині пройшов Мегамарш вишиванок. Очільники міста, депутатський корпус Ніжинської міської ради, колективи установ, підприємств, організацій, навчальних закладів, жителі та гості міста, цілими родинами пройшли святковою ходою від Собору Всіх Святих через площу ім. Івана Франка до міського парку культури та відпочинку ім.Тараса Шевченка.

У парку відбулася святкова програма: показ вишитих рушників та українських ляльок вихованців викладача Ніжинського коледжу культури і мистецтв імені Марії Заньковецької, ніжинської майстрині, художниці, народного майстра образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва міста Ніжина Євгенії Липовецької, а також виступи творчих колективів та флешмоб від вихованців школи гармонійного розвитку «Позитивчик» .

Під час святкового заходу лунали українські пісні. Приємно було спостерігати як учасники, переважна більшість з яких були у вишиванках, підспівували сучасні українські патріотичні мотиви.

Неймовірна душевна та тепла атмосфера панувала на заході, підтвердила, що Всесвітній день вишиванки – свято національної та духовної єдності, адже воно об’єднує українців незалежно від країни, місця проживання, мови, якою вони спілкуються, віросповідання чи політичних поглядів. Приємно, що з кожним роком збільшується кількість людей, які і в повсякденному житті, і на державні свята вбираються в національні костюми. Таким чином демонструючи любов до своєї Батьківщини та повагу до традицій українського народу.

начальник сектора інформаційно-аналітичної роботи

відділу інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю К.Симоненко

17.05.2019