У Ніжині захистили пам’ятник Тарасу Шевченку

Сьогодні, 4 квітня, розпочалися роботи по обкладанню піском пам’ятника Тарасу Шевченку, що знаходиться в центральному парку Ніжина.

Пам’ятник Т.Г. Шевченку був відкритий 21 вересня 1991 року та має статус пам’ятки монументального мистецтва. Бронзовий пам’ятник стоїть на гранітному постаменті та розташовується в парку імені Тараса Шевченка. Автор роботи – український скульптор Олександр Скобліков.
Майже в кожному населеному пункті України є пам’ятник встановлений на честь Тараса Григоровича, але далеко не в кожному місті чи селі він був особисто, а Ніжин відвідував двічі в 1843 і 1846 році. Шевченко згадує Ніжин у деяких своїх повістях, а його друзі Віктор Забіла, Євген Гребінка та Олександр Афанасьєв-Чужбинський були випускниками Ніжинської гімназії вищих наук.

Скульптор зобразив Шевченка приблизно в тому віці, коли той вдруге відвідав Ніжин у 1846 році. Молодий Тарас сидить на камені з зосередженим і вдумливим поглядом із книжкою в лівій руці.

Нагадаємо, що 29 березня був захищений пам'ятник Миколі Гоголю, що знаходиться в однойменному сквері. Його також обклали мішками з піском, щоб захистити від можливих руйнувань.
04.04.2022